Mikrodalga destekli sübstitüe izokumarin ve türevlerinin sentezi
Mirowave assisted synthesis of substitue isocoumarin and its derivatives
- Tez No: 372624
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KOCA, YRD. DOÇ. DR. ALİ SEROL ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: izokumarinler, 3-asetil izokumarin, oksim, mikrodalga (MW), İzokumarinler, 3-acetyl isocoumarin, isocoumarins, microwave (MW)
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
İlk olarak, 2-formül benzoik asit ve monoklor asetonun Dieckmann tipi bir moleküllerarası aldol kondenzasyon reaksiyon ürünü 3-asetil izkumarin sentezlendi. Bu reaksiyon için geleneksel, mikrodalga açık sistem, mikrodalga açık sistem mühürlü kap ve mikrodalga kapalı sistem gibi yöntemler ayrı ayrı kullanılarak, her bir yöntemin optimizasyon şartları belirlendi. Bunun sonucu 3-asetil izokumarin bileşiği için farklı yeni sentez metotları geliştirildi. İkinci aşamada ise, 3-asetil izokumarinin oksim ester, ester ve tiyosemikarbazon gibi türevleri sentezlendi. Bu bileşiklerin karekterizasyonları FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR ve GC-MS gibi spektroskopik yöntemler kullanılarak yapıldı.
Özet (Çeviri)
In the first step, from the resulting reaction, which is a kind of Dieckman type intermolecular aldol condensation of 2-formyl benzoic acid and monochloro acetone, 3-acetyl isocumarin was synthesized. For this reaction, by using conventional, microwave open system, microwave sealed vessel and microwave closed system methods, optimization conditions of each method were determined indvidually. Thus, Novel synthetic methods for the synthesis of 3-acetyl isocumarin compound were developed. In the second step, derivatives of 3-acetyl isocumarin like oxime esters and thiosemicarbazones were synthesized. Characterization of these compunds were performed by using FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR ve GC-MS spectroscopic methods.