Katalaz aktivitesi üzerine alpha cypermethrin ve deltamethrin pestisitlerin etkisi
Effect of alpha cypermethrin and deltamethrin pesticides on catalase activity
  1. Tez No: 372625
  2. Yazar: HALUK ULUCA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Deltamethrin, Alpha cypermethrin, İnhibisyon, Pestisit ve Katalaz
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
0 ppm'den 500 ppm'e artan deltamethrin ve alpha cypermethrin pestisit derişimi ile sığır karaciğer katalaz aktivitesi inhibisyona uğramıştır. Deltamethrin'in 25, 50, 100, 250 ve 500 ppm etkisinde CAT enzim aktivitesindeki yüzde azalışların sırasıyla 7,3; 16,9; 25,5; 40,7 ve 62,7 ppm olduğu hesaplanmıştır. Alpha cypermethrin'in 25, 50, 100, 250 ve 500 ppm etkisinde CAT enzim aktivitesindeki yüzde azalışların sırasıyla 2,3; 3,0; 10,2; 13,8 ve 16,3 olduğu hesaplanmıştır. Deltamethrin ve alpha cypermethrinin CAT'ı yarışmasız (non-kompetetif) olarak inhibe ettiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
From 0 ppm to 500 ppm with increasing deltamethrin and alpha cypermethrin pesticides concentrations, bovine liver catalase (CAT) activity were inhibited. Under the exposure of 10, 25, 100, 250 and 500 ppm deltamethrin concentrations, percent of CAT enzyme activity decreases were calculated as 7,3; 16,9; 25,5; 40,7 and 62,7 respectively. Under the exposure of 10, 25, 100, 250 and 500 ppm alpha cypermethrin concentrations, percent of CAT enzyme activity decreases were calculated as 2,3; 3,0; 10,2; 13,8 and 16,3 respectively. Deltamethrin and alpha cypermethrin inhibited CAT non-competitively. KeyWords: Deltamethrin, Alpha cypermethrin, Inhibition, Pesticide and Catalase.