Tunceli yöresinde yetişen kekik (Thymus kotschyanus Boiss.& Hohen. Var. Glabrescens Boiss.), Yaban nanesi (Mentha Longifolia (L.) Hudson subsp. Typhoides (Briq) Harley var. Typhoides), Kenger (Gundelia tournefortii L. var. Armata Freyn&Sint) gibi bitkilerin antioksidan kapasitesinin belirlenmesi
Determining the antioxidant capacities of plants such as thyme (Thymus kotschyanus boiss.& hohen. var. Glabrescens boiss.), wild mind (Mentha Longifolia (L.) Hudson subsp. Typhoides (Briq) harley var. Typhoides), Cardoon (Gundelia tournefortii L. Var. Armata Freyn&sint) growing in Tunceli region
- Tez No: 372632
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA BENZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Thymus kotschyanus, Gundelia tournefortii, Mentha longifolia, Antioksidan Aktivite, Thymus kotschyanus, Gundelia tournefortii, Mentha longifolia, Antioxidant Activity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tunceli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu çalışmada Tunceli ili ve ilçeleri dahil olmak üzere 5 ayrı yerden ( Merkez, Pertek, Mazgirt, Hozat, Ovacık) ilkbahar ve yaz mevsimlerinde kekik( Thymus kotschyanus), Kenger (Gundelia tournefortii) ve yaban nanesi (Mentha longifolia) bitkileri toplanarak kurutulmuştur. Bu kurutulmuş bitkilerin yaprak kısımlarının etanol ekstraları hazırlanmış ve in vitro şartlarda antioksidan etkileri araştırılmıştır. Ekstraktların antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi için ABTS yok edici testi, serbest radikal(DPPH) giderme aktivitesi, süperoksit radikalleri giderme aktivitesi, toplam fenolik, flavonoid ve total antioksidan aktiviteleri çalışılmıştır. Yapılan analizler sonucunda serbest radikal(DPPH) giderme aktivitesi, ABTS yok edici testi ve toplam fenolik bileşik miktarı bakımından en yüksek aktiviteyi kekik bitkisi gösterirken, süperoksit radikalleri giderme ve toplam flavonoid içeriği bakımından en yüksek aktiviteyi yaban nanesi göstermiştir. Yapılan çalışmalar sonucu bu bitki ekstraklarının antioksidan aktivite bakımından iyi bir potansiyel kaynak olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, thyme (Thymus Kotschyanus), cardoon(Gundelia tournefortii) and wild mint (Mentha longifolia) have been gathered and dried from five different places including Tunceli province and its districts (city center, Pertek, Mazgirt, Hozat, Ovacık). The etanol extracts, ABTS annihilaton test, free radical removal activity (DPPH), superoxide radical removal activity, total phenol, flavonoid and total antioxidant activities have been studied. As a result of the analysis that have been studied, while free radical removal activity (DPPH) and ABTS annihilation test shows thyme plant having the highest activity from the point of view of total phenol compound quantity, wild mint has shown the highest activity from the point of view of superoxide radical removal and total phenol contents. Consequently, it can be said that these plant extracts are a good potential source from the point of view of antioxidant activity according to the study.