The Transport and thermodynamical properties of liquid metals
- Tez No: 2686
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TOMAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıvı metaller, ikili sıvı alaşımlar, taşıma özel likleri, termodinamik özellikler, katı -küre! er. -iv, Liquid metals, liquid binary alloys, transport properties, thermodynamic properties, hard-spheres. -m
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
ÖZET KHAJIL, Tayel Doktora Tezi, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet Tomak Ocak 1988, 141 sah if e Bu çalışmada, sıvı metallerin elektronik taşıma ve termodinamik özellikleri teorik olarak incelenmiştir. Taşıma özelliklerinde ağırlık, Na-Cs, Na-Sn, Li-Sn, Na-Pb, K-Pb, Rb-Pb ve Cs-Pb gibi bileşik-yapan sıvı ikili alaşımlara verilmiştir. Taşıma teorisinde meydana gelen son gelişmeler direnci bütün yoğunluklarda hesaplamak için kullanıl mıştır. Katı küreler karışımını referans sistemi olarak alıp termo dinamik özellikleri incelemek için alüminyuma dayalı ikili sıvı ala şımlar seçilmiştir. Her iki özellik için elde edilen sonuçlar genel olarak deneylerle iyi bir uyum içindedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE TRANSPORT AND THERMODYIW1ICAL PROPERTIES OF LIQUID METALS KHAJIL, Tayel Ph.D. in Physics Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Mehmet Tomak January 1988, 14.1 pages In this work, the transport and thermodynamic properties of liquid metals are studied theoretically. The emphasis, in the study of transport properties, is placed on compound-forming liquid binary alloys such as Na-Cs, Na-Sn, Li-Sn, Na-Pb, K-Pb, Rb-Pb and Cs-Pb. The recent developments in transport theory are used to calculate the resistivity values in the entire concentration range. The Al -based liquid binary alloys are chosen for a study of their thermodynamic properties using as reference system a mixture of hard-spheres. The results for both properties are generally in good agreement with experiments.