Salvia marashica A. İlçim ve Ark.'nın uçucu yağ bileşenleri, morfolojik ve anatomik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of essential oils, morphological, anatomical features of the Salvia marashica A. İlçi̇m et Al.
- Tez No: 372665
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET İLÇİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Salvia, Salvia marashica A. İlçim, uçucu yağ, morfoloji, anatomi, Salvia, morphology, anatomy, Salvia marashica A. İlçim, uçucu yağ
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada Kahramanmaraş ili ve yakın çevrelerden toplanan Salvia marashica A. İlçim et al. türünün morfoloji, anatomi ve uçucu yağ bileşenleri incelenmiştir. Morfolojik incelemelerde; bitki boyu, yaprak ve çiçek özellikleri ve fenolojisi incelenmiştir. Anatomik çalışmalarda % 70'lik alkolde saklanan türün gövde ve yapraklarından parafin metodu uygulanarak kesitler alınmıştır. Alınan kesitlerin mikrofotografi cihazı ile fotoğrafları çekilmiştir. Gövde enine kesitte ekzodermis tabakasının altında gövde köşelerinde destek doku elemanlarından kollenkima hücreleri bulunmaktadır. Yaprak mezofili unifasiyal tiptedir. Toplanan bitki örneğimiz gölgede kurutularak toprak üstü kısımlarının su distilasyon yöntemi ile uçucu yağı elde edilmiş ve yağın kimyasal bileşenleri GC\MS cihazıyla analiz edilmiştir. Uçucu yağ içerisindeki ana bileşenler α-Pinene(%27,01), β-Pinene(%5,72), Sabinene(%5,26), Limonene(%17,09), β-Caryophyllene(15,08), Terpinen(2,04) ve 1,8 cineole(%7,87) yüksek miktarda bulunan bileşenler olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, morphology, anatomy and essential oil components of Salvia marashica was studied which collected from Kahramanmaras and surroundings. In morphological studies; plant height, leaf and floral properties and phenology was investigated. In Anatomical studies; stem and leaf parts were stored in 70% alcohol and sections were taken with paraffin method. Sections were photographed by microphotograph device. In stem cross-section, at the corners of the stem under the eksodermis layer, collenchyma cells from support tissue was available. Leaf mesophyll was unifasiyal type. Plant samples were dried in the shade and areial parts of the plant essential oil obtained by hydrodistilattion method. Chemical composition of the essential oil was analysed by GC/MS. The main components in the essential oils were found as α-Pinene (27.01%), β-Pinene (5.72%), Sabiene (5.26%), Limonene (17.09%), β-caryophyllene (15.08), terpinene (2.04) and 1,8 cineole (7.87%).