The effect of some plant extracts on root-knot nematode Meloidogyne incognita populations on pepper and tomatoes
Bazı bitki ekstraktlarının domates ve biberdeki Meloidogyne incognita kök-ur nematodu popülasyonlarına etkisi
- Tez No: 372667
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. RAMAZAN ÇETİNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Meloidogyne incognita, bitki uçucu yağları, nematot kontrol, bio-nematisit, Meloidogyne incognita, plant essential oil, nematode control, bio-nemeticide
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Kök-ur nematodu, Meloidogyne incognita, Dünya'da bir çok üründe büyük zarar yapan önemli zararlılardan bir tanesidir. Domates ve Biber konukçularına bulaştırılan Meloidogyne incognita'ya karşı beş ayrı bitki uçucu yağ veya ekstraktlarının (Soğan, QL Agri35, Defne, Okaliptüs, Hardal) Nematisit etkileri araştırılmıştır. Üç nematot seviyesi (0, 1000 ve 2000 J2 /bitki) ve üç bitki uçucu yağ seviyesi (0, 100 ve 250 µL /bitki) ve dört tekerrürden oluşmuş olup iki ayrı bitkide (domates ve biber) tamamen tesadüfî bloklar deseninde bir sera denemesi kurulmuştur. Çalışmada, nematot seviyeleri ile kullanılan bitki yağ seviyeleri arasında istatistiksel olarak belirgin bir fark bulunmamıştır. Ancak, tüm bitki ekstrakt muameleleri her iki domates ve biber konukçu bitkilerinde mevcut nematot popülâsyonlarının büyümesini sınırlandıkları gözlemlenmiştir. Bitki uçucu yağlar arasında Okaliptüs muamelesinin olduğu domates (34.20±2.9 cm) ve biber (29.55±3.4 cm) konukçu bitkilerinin her ikisinin de en yüksek bitki boylarına sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca, muameleler arasında, Okaliptüs'ün topraktaki ikinci dönem nematot larva (J2) sayılarını (Rf) hem domatesde (0.70±0.1) hem de biberde (0.10±0.2) belirgin bir şekilde azalttığı gözlemlenmiştir. Kullanılan beş bitki uçucu yağ muamelesinde, saksı/bitki başına 100 µL uygulama oranının kök-ur nematot kontrolünde en iyi sonucu verebildiği ve bu oranın halı hazırdaki nematot kontrol yöntemlerine alternatif olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. Bitki ekstrakt veya uçucu yağlarının nematot kontrolünde bir alternatif olarak kullanılması için daha fazla çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The root-knot nematode, Meloidogyne incognita, is one of the major pathogen causing great losses in many crops worldwide. Nematicidal activity of five plant essential oils (onion, QL agri35, bay tree, eucalyptus, mustard) against M. incognita were investigated in tomato and pepper. Experiment was designed as randomized complete block design with three nematode inoculums (0, 1000 and 2000 J2 per plant) and three essential oil volumes (0, 100 and 250 µL per plant) replicated four times. There were no significant differences between nematode inoculums level and essential oil volumes used. However, all plant extract treatments restrained nematode populations in both tomatoes and pepper host plants. Among the essential oils, eucalyptus sustained the highest plant heights of 34.20±2.9 cm and 29.55±3.4 cm for tomato and pepper, respectively. Among all treatments, eucalyptus reduced the number of second-stage juvenile in the soil (Rf) significantly in both tomatoes (0.70±0.1) and pepper (0.10±0.2). For all five plant essential oils, application of a rate of 100 µL per pot could give the best results in root-knot nematode control and be an alternative to the some current control methods. Further studies are needed in the area of using plant extracts or plant essential oils as an alternative to other nematode control tactics.