Tekstil baskıcılığında kullanılan bazı kıvamlaştırıcıların tarıma uygulanabilirliği
Applicability to agriculture of some thickeners which is used textile printing
  1. Tez No: 373037
  2. Yazar: YASEMİN AKBULUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİHA OKTAV BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Polivinil alkol (PVA), Karboksi metil selüloz (CMC), Kitosan Toprak, Bitki, Polyvinyl alcohol (PVA), Carboxymethylcellulose (CMC), Chitosan Soil, Plant
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tez çalışması, polivinilalkol (PVA), karboksimetil selüloz (CMC) ve kitosanın bitki beslemedeki etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 1:5 F.O' da farklı sürelerde (30dk, 60dk, 90dk, 120dk) kitinden kitosan elde edilmiştir. Elde edilen kitosan örneklerinin asetilasyon dereceleri hesaplanıp, en iyi sonucu veren (%74,14) F:O 1:5 120dk işlem görmüş olan kitosanla devam edilmiştir. PVA, CMC ve kitosan karışımları (F:O 1:5 120dk) hazırlanmıştır. Karışımların su geçirgenlik oranları tespit edilmiştir. Öğütülmüş PVA, CMC, kitosan ve karışımlarının bitki beslemedeki etkilerini incelemek amacıyla saksı denemeleri uygulanmıştır. Bitki analizlerinin sonuçları referans değerler tespit edilerek karşılaştırılmıştır. Alınan toprak örneklerinde Mg, Ca, K, Mn, Cu, Fe ve Zn için sırasıyla %0,15-0,45, %0,3-0,7, %2,5-4, 20-1000 ppm, 1-25 ppm 50-250 ppm, 20-60 ppm değerleri referans olarak alınmıştır. Numunelerin konsantrasyonları ile referans değerler karşılaştırıldığında bunların bitki beslemede kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis was made to investigate effect of polyvinyl alcohol (PVA), carboxymethyl cellulose (CMC) and chitosan on plant nutrition. In the study, in 1:5 F.O at different times (30 min, 60 min, 90 min, 120 min) chitosan was obtained from chitin. Acetylation degrees of chitosan samples obtained was calculated, giving best results (74.14%) F:0 1:5 120 minute treated by chitosan has been continued. PVA, CMC and chitosan mixtures (F:O 1:5 120 minute) were prepared. Rates of water permeability of mixtures were determined. Vase tryings were applied to investigate effects of ground PVA, CMC, chitosan and mixtures on plant nutrition. Plant analysis results were compared by determing reference values. In the soil samples taken for Mg, Cal, K, Mn, Cu, Fe and Zn, respectively, values of 0,15-0,45%, 0,3-0,7%, 2,5-4%, 20-1000 ppm, 1-25 ppm 50-250 ppm, 20-60 ppm were taken as references. References values by compared with concentrations of samples was observed which these will be used on plant nutrition.