Güneş enerjisi destekli soğutma sistemlerinin enerji ve ekserji analizi
Energy and exergy analysis of solar energy based cooling systems
  1. Tez No: 373117
  2. Yazar: ÜMRAN ÇEVRİMLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, entegre sistem, enerji ve ekserji analizi, Solar energy, integrated system, energy and exergy analyses
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tez çalışmasında güneş enerjisi temelli entegre sistemin termodinamik analizi enerji ve ekserji görüş açısı kullanılarak verilmiştir. Entegre sistem; Rankine çevrimi, soğurmalı (absorbsiyon) soğutma sistemi, depolama sistemi ve parabolik kollektör olmak üzere dört alt sistemden meydana gelmektedir. İncelemesi yapılan entegre sistem hem gündüz hem de gece olarak iki durumda çalışmaktadır. Bu güneş enerjisi temelli entegre sistemin termodinamik incelemesi Engineering Equation Solver (EES) adlı bilgisayar programında yapılmış ve aynı zamanda inceleme sonuçları ve güneş radyasyonu değişimleri ile ilişkili parametrik çalışma sonuçları grafikler halinde sunulmuştur. Ayrıca ekserji analizi, ekserji dengesi ve proseslere uygulanması, ekserji yıkımı ve Termodinamiğin ikinci yasa verimliliği ile ilgili bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this, thesis, thermodynamic analysis of the solar energy based integrated system is given using with energy and exergy viewpoint. The integrated system is consisted of four sub-systems such as Rankine cycle, absorption cooling system, hot water storage and parabolic trough collector. This integrated system is operated in the both solar and dark modes. Thermodynamic investigation of this solar energy based integrated system is modeled using with Engineering Equation Solver (EES) software, and also investigating results and parametric study results according to the solar radiation variations are given with graphics. In addition that, exergy analysis, exergy balance and application on the real system are given detailed.