Tuzlu koşullarda yetiştirilen arpa (Hordeum vulgare L. cv. 'bülbül 89') fidelerinin bazı morfolojik ve anatomik parametrelerine ginkgo biloba ekstraktının etkileri
The effects of ginkgo biloba extract on the some morphological and anatomical parameters of barley (Hordeum vulgare L. cv. 'bülbül 89') seedlings grown under saline conditions
  1. Tez No: 373128
  2. Yazar: ŞÖLEN KARAFERYELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAT ÇAVUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Arpa, fide büyümesi, Ginkgo biloba, tohum çimlenmesi, tuz stresi, yaprak anatomisi. 2014, 39 sayfa, Barley, seedling growth, Ginkgo biloba, seed germination, salt stress, leaf anatomy. 2014, 39 pages
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu tez çalışmasında, tuzlu koşullar altında arpanın (Hordeum vulgare L. cv.“Bülbül 89”) tohum çimlenmesi, fide büyümesi (koleoptil yüzdesi, radikula uzunluğu, koleoptil uzunluğu, radikula sayısı ve taze ağırlık) ve yaprak anatomisi (epidermis hücre sayısı, epidermis hücre eni, epidermis hücre boyu, stoma sayısı, stoma eni, stoma boyu, stoma indeksi, yaprak kalınlığı ve iletim demetleri arası mesafe) üzerine Ginkgo biloba ekstraktının etkileri araştırılmıştır. Tuz, konsantrasyon artışına paralel olarak arpanın tohum çimlenmesi ve fide büyümesini engellemiştir. Çimlenme ve koleoptil yüzdeleri üzerindeki tuzun engelleyici etkisi Ginkgo biloba uygulaması ile değişik derecelerde ve bariz bir şekilde hafifletilmiştir. Ancak, söz konusu uygulama arpa fidelerinin radikula uzunluğu, koleoptil uzunluğu, radikula sayısı ve taze ağırlığı üzerindeki tuz inhibisyonunu hafifletmede etkisiz olmuştur. Diğer yandan, Ginkgo biloba ekstraktının arpa fidelerinin yaprak anatomisi parametreleri üzerinde farklı derecelerde etkili olduğu ve bu farkın istatistiksel açıdan önemli olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis work, the effects of Ginkgo biloba extract on the seed germination, seedling growth (coleoptile percentage, radicle length, coleoptile length, radicle number and fresh weight) and leaf anatomy (epidermis cell number, epidermis cell width, epidermis cell length, stomata number, stomata width, stomata length, stomata index, leaf thickness and distance between vascular bundles) of barley (Hordeum vulgare L. cv.“Bülbül 89”) under saline conditions were studied. In parallel with concentration rise, salt inhibited the seed germination and seedling growth of barley. The inhibitive effect of salt on the germination and coleoptile percentages was alleviated in varying degrees, and dramatically, by Ginkgo biloba application. However, the mentioned application became ineffective in alleviating of salt inhibition on the radicle length, coleoptile length, radicle number and fresh weight of barley seedlings. On the other hand, it was determined that Ginkgo biloba extract affected in different degrees on the parameters of leaf anatomy of barley seedlings, and this difference was statistically important.