Kekik esansiyel yağı ile zenginleştirilmiş kitosan esaslı filmlerin antimikrobiyal etkisinin tespiti
Determination of antimicrobial properties of chitosan-based edible films enriched with thyme essantial oil
- Tez No: 373153
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ GÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Kitosan, Kekik Esansiyel Yağı, Antimikrobiyal Aktivite, Agar Difüzyon Metodu. 2014, 27 sayfa
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Kitin doğada kabuklu su canlılarının (Yengeç, karides vb.) kabuklarından elde edilen ve ikinci bol bulunan doğal biyopolimerdir. Kitosan ise kitinin deasetile formudur. Kitosan, biyolojik olarak parçalanabilen, toksik olmayan, biyouyumlu olduğu kanıtlanmış, antimikrobiyal karakteristiklere sahip bir bileşiktir. Bu çalışmada farklı molekül ağırlığına sahip kitosan esaslı yenilebilir filmler ile kekik esansiyel yağı ile zenginleştirilmiş kitosan esaslı yenilebilir filmlerin antimikrobiyal aktiviteleri agar difüzyon testi ile belirlenmiştir. Farklı vizkoziteye sahip kitosan esaslı filmlerin Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Aeromonas hydrophila ve Lactobacillus acidophilus'a karşı antimikrobiyal aktivite göstermediği, kekik esansiyel yağı ile zenginleştirilmiş kitosan esaslı yenilebilir filmlerin ise seçili bakterilere karşı L. acidophilus hariç önemli oranlarda antimikrobiyal aktivite gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Chitin is the second most abundant natural biopolymer obtained from skeletons of crustaceans (crab shrimp etc.) in nature. Chitosan is deasetilated form of chitin. Chitosan has been proved to be nontoxic, biodegradable, biocompatible and have antimicrobial charateristics. In this study, the antimicrobial activities of the chitosan-based edible films with different molecular weights and the chitosan-based edible films enriched with tyhme essential oil were determined by agar diffusion test. It was determined that the chitosan-based films with different viscosities did not show antimicrobial activity against Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Aeromonas hydrophila and Lactobacillus acidophilus; however, the chitosan-based edible films enriched with tyhme essential oil showed significant antimicrobial activity against the selected bacterias except for L. acidophilus. Keyword:Chitosan, Thyme essential oil,Antimicrobial Activity, Agar Diffusion Method. 2014, 27 pages