Organik ve konvansiyonel yağ gülü yetiştiriciliğinde böcek biyolojik çeşitlilik değerlerinin hesaplanması
Determination of insect bio-diversity of organic and conventional oil rose farming
  1. Tez No: 373180
  2. Yazar: ÖZLEM DİNÇ ORTAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT YAŞAR, YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik Çeşitlilik, Rosa damascena, Organik Tarım, Konvansiyonel Tarım 2014, 70 sayfa, Biological Diversity, Rosa damascena, Organic Farming, Conventional Farming 2014, 70 pages
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma 2012 yılında Isparta iline bağlı Keçiborlu İlçesi, Ardıçlı Köyü'nde seçilen ikisi organik ve ikisi konvansiyonel olarak yetiştirilen Rosa damascena Miller (Rosales: Rosaceae) (yağ gülü) alanlarındaki habitatlarda yaşayan böceklerin çeşitlilik, dominantlık, popülasyon yoğunluk ilişkisi ve benzerlik gibi biyolojik çeşitlilik parametrelerinin karşılaştırılması amacı ile yapılmıştır. Nisan-Ekim ayları arasında çukur tuzak, süpürme, japon şemsiyesi ve ağız aspiratörü yöntemleri kullanılarak böcekler örneklenmiştir. Sonuçta organik tarım uygulanan her iki agro-ekosistemde, konvansiyonel tarımın yapıldığı diğer iki ekosisteme göre biyolojik çeşitlilik değerleri farklılık göstermiştir. Konvansiyonel tarımın yapıldığı her iki agro-ekosistemde de Shannon-Wiener ve Simpson çeşitlilik indeks değerleri organik tarımın yapıldığı yağ gülü habitatlarına göre düşük bulunurken, habitatlardaki popülasyon yoğunluk ilişkisi incelendiğinde Shannon Evenness değeri organik alanlarda bulunan böcek popülasyonlarının daha dengeli olduğu sonucunu vermiştir. Konvansiyonel tarım şeklinin uygulandığı gül bahçelerinin birbirlerine olan benzerlik değerlerinin daha yüksek hesaplandığı ve birbirlerine en benzer bölgeler olduğu belirlenmiştir. Çalışmada kullanılan örnekleme yöntemlerinden homojenliği daha yüksek olan çukur tuzak örnekleme yönteminin biyolojik çeşitlilik çalışmalarında daha sağlıklı sonuçlar verdiği görülmüştür. Çalışmada ayrıca adı geçen bölgede örneklenen Carabidae, Coccinellidae, Curculionidae, Scarabaeidae, Silphidae ve Tenebrionidae familyalarına bağlı 65 böceğin tür bazında teşhisleri bu çalışma ile ilk kez belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is comparison of diversity, population density and similarity index of insects living in Rosa damascena Miller (Rosales: Rosaceae) (oil rose) gardens managed by rules of organic and conventional farming chosen in Isparta province, Keçiborlu County, Ardicli village during 2012. Pitfall traps, sweep, japanese umbrella and mouth aspirator were used for sampling of the insect species between April and October. Finally both agro-ecosystems were used and managed by the rules of organic farming were found different results of insect bio-diversity then another two agro-ecosystems were used and managed by the rules of the conventional faming. Shannon-Wiener and Simpson diversity index were found lower in both conventional rose gardens than other two organic rose agro-ecosystems while Shannon-evenness were found more stable in organic rose gardens than conventional ones. Similarity index of two agro-ecosystems managed by conventional farming habitats were found the most similar habitats. Besides, sampled 65 insect species belonging to the families Carabidae, Coccinellidae, Curculionidae, Scarabaeidae, Silphidae ve Tenebrionidae were declared the first time with this study.