Domates fusarıum solgunluk ve kök-kökboğazı çürüklüğü hastalıklarına karşı biyolojik mücadele yöntemlerinin araştırılması
Investigation of biological control methods against fusarium wilt and crown/root rot diseases on tomato plant
  1. Tez No: 373183
  2. Yazar: İBRAHİM AKBULUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERİFE EVRİM ARICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Domates, Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici (FOL), Fusarium oxysporum f. sp. radicis-lycopersici (FORL), Trichoderma harzianum, Glomus mossea, uçucu yağlar, jasmonik asit ve DL-ß-Aminobutyric Asit (BABA), Tomato, Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici (FOL), Fusarium oxysporum f. sp. radicis-lycopersici (FORL), Trichoderma harzianum, Glomus mossea, essential oils, jasmonic acid and DL-ß-Aminobutyric acid (BABA)
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada, domates üretim alanlarında verim kaybına sebep olan Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici (FOL) ve Fusarium oxysporum f. sp. radicis-lycopersici (FORL)'e karşı Trichoderma harzianum, Glomus mossea, jasmonik asit (JA), DL-ß-Aminobutyric Asit (BABA), uçucu yağlardan kekik (Thymus spp.), kimyon (Cuminum cyminum) ve dereotu yağı (Anethum graveolens)'nın etkinlikleri araştırılmıştır. In vitro koşullarda PDA ortamı içerisine ilave edilen kekik, kimyon, dereotu yağı (%1-2) ve T. harzianum, fungus gelişimini %46.7-100 oranında, BABA (100, 1000, 2000 ppm) ve JA (25, 50, 100 ppm) ise %1.3-12 oranında engellemiştir. M-89 domates çeşidinde FORL ve FOL hastalık şiddeti, kekik, kimyon, dereotu yağı (%1-2) uygulamasında, %22.7-59; JA (50 ppm) ve BABA (1000 ppm) uygulamasında %20.6-32; T. harzianum uygulamasında %20.6-37.1; G. mossea uygulamasında ise %12.2-22.7 arasında belirlenmiştir. Sonuç olarak, T. harzianum, G. mossea, BABA, JA ve uçucu yağlardan özellikle dereotu yağı ve kekik yağı domateslerde hastalığa neden olan FORL ve FOL hastalık etmenlerine karşı etkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of Trichoderma harzianum, Glomus mossea, jasmonic acid and DL-beta-aminobutyric acid (BABA) and thyme (Thymus spp.), cumin (Cuminum cyminum) dill (Anethum graveolens) essential oils against Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici (FOL) and Fusarium oxysporum f. sp. radicis-lycopersici (FORL), causing loss in tomato production areas, were investigated. Thyme, cumin, dill oil (1-2%) and T. harzianum prevented fungal growth in vitro at the rates 46.7-100%, while BABA (100.1000, 2000 ppm) and JA (25, 50, 100 ppm) showed 1.3-12% prevention. FORL and FOL diseases severity of tomato variety M-89 were 22.7-59% with the application of oregano, cumin and dill oils (1-2%), while those were 20.6-32% with the applications of JA (50 ppm), and BABA (1000 ppm), 20.6-37.1% with the application of T. harzianum and 12.2-22.7% with the application of G. mossea. As a result, T. harzianum, G. mossea, BABA and the essential oils, especially dill and thyme oil were found effective against pathogens FORL and FOL caused diseases on tomatoes.