Metal nanoparçacıkların bitki yaprağı özütlerinden eldesi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of metal nanoparticles in plant leaf extracts
- Tez No: 373190
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYYAR GÜNGÖR, PROF. DR. MEHMET ULUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: nanoparçacık, gümüş nanoparçacık, altın nanoparçacık, biyosentez, plazmon piki, Thymbra spicata, Ficus carica 1, Nanoparticles, gold nanoparticles, silver nanoparticles, biosyntheisis, plasmon peaks, Thymbra spicata, Ficus carica 1
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu tez çalışmasında Kekik (Thymbra spicata) ve incir (Ficus carica) yaprak özütlerinin ayrı ayrı indirgen olarak kulanılmasıyla altın ve gümüş nanoparçacıklarının kendi tuz çözeltilerinden biyosentenlenmesi amaçlanmıştır. Yaprak özütü-AgNO3 karışımlarında gümüş nanoparçacıklarının boyut dağılmları Geçirmeli elektron mikroskobu ve parçacık boyut analizörü ile belirlenmiştir. Ek olarak, nanoparçacıkların oluşum kinetiği ultraviyole ve görünür bölgedeki absorbans spektrumları tarafından belirlenmiştir. İncir-Ag, kekik-Ag ve kekik-Au karışımlarının UV-Vis spektrumları değerlendirildiğinde, uzantıları uzun dalgaboyu değerlerine doğru uzanan sırasıyla 435 nm, 467 nm ve 50 nm dalgaboyu değerlerinde SPR pikleri gözlenmiştir. Kekik- AgNO3 karışımlarının yüzey plazmon rezonans piklerinin zamanla kırmızıya kaydığı, kekik-Au karışımlarınınki ise maviye kaydığı görülmüştür. Gümüş nanoparçacıkları en hızlı kekik bitkisi tarafından indirgenmekte ve kekik-AgNO3 karışımlarının yüzey plazmonları maksimum pik şidetine 24 sate ulaşmaktadır. SPR pik pozisyonları Ag derişiminden etkilenmektedir. İncir-Ag karışımlarında maviye, kekik-Ag karışımlarında kırmızıya kaymaktadır. Ayrıca özüt derişimi artıkça, SPR pikleri kırmızıya kaymaktadır. İncir-Ag nanoparçacıkları, 2-82 nm arasında; kekik-Ag nanoparçacıkları ise 5-58 nm arasında Poison benzeri bir boyut dağılmı sergilemektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the synthesis of Au and Ag nanoparticles was aimed from their salt solutions by means of thyme (Thymbra spicata) and fig (Ficus carica) leaf extracts as reducing agents by using biosynthesis method. In particular, we focused on the characterization of the nanoparticles samples. The size distributions of the nanoparticles were determined by using transmision electron microscopy and the particle size analyzer with the leaf extract-AgNO3 solutions. In aditon, the nanoparticles' kinetics were determined by absorption spectra in the UV-Vis wavelength region. UV-Vis spectra of the mixture of fig leaf extract-Ag, thyme extract-Ag solution and thyme-Au were recorded against time of reaction which revealed a clear surface plasmon resonance (SPR) band with a tail at long-wavelength region at 435 nm, 467 nm and 50 nm, respectively. The red-shift was observed in thyme-AgNO3 solution and the blue shift was observed in thyme-Au solution. Silver nanoparticles were reduced fastest by the thyme and surface plasmons peak intensity reached to maximum value in 24 hours of the thyme-Ag solution. SPR peaks positons were also efected by the concentration of AgNO3. Blue-shift for the fig-AgNO3 solution and red shift for thyme-AgNO3 solution were observed. Moreover, as the concentration of the extract solution increased, plasmon resonance peaks shifted to red. Poison like size distrubutions were observed for fig-Ag nanoparticles (2-82 nm) and thyme-Ag nanoparticles (5-58 nm).