Üriner inkontinans olgularında vaginal ve üretral erbium yag lazer ile vaginal erbium yag lazer uygulamalarının objektif ve subjektif sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of the objective and subjective outcomes of vaginal and urethral erbium yag laser versus vaginal erbium yag laser applications in urinary incontinence cases
- Tez No: 936863
- Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA GÜNGÖR UĞURLUCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Aşırı aktif mesane, Er:YAG lazer, Üriner inkontinans, Transperineal ultrasonografi, Vaginal lazer, Er:YAG laser, Overactive bladder, Urinary incontinence, Transperineal ultrasonography, Vaginal laser
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Üriner inkontinans olgularında vaginal ve vaginal+üretral Er:YAG lazer uygulamalarının tedavi etkinliğinin objektif ve subjektif parametrelerle değerlendirilerek iki grup arasında anlamlı fark olup olmadığının gösterilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Ürojinekoloji Polikliniği'nden takipli, 18 yaş üzeri hastalar arasından aydınlatılmış onam formunun izah edilmesini takiben onaylayıp imzaladıktan sonra çalışma için gönüllü olmayı kabul eden katılımcılar dahil edilmiştir. 18 yaş altı, virgo, gebe, geçirilmiş inkontinans cerrahisi öyküsü olan, eş zamanlı POP-Q Evre 2 ve üzeri prolapsusu olan, ağrılı mesane sendromu tanılı, aşırı aktif mesane sendromu tanısı olup farklı ilaç kullanan, komplike olabilecek ek hastalığı olan (Nörolojik hastalıklar, diyabet, immobilite) hastalar çalışma dışında tutulmuştur. Çalışmaya katılan hastalara vaginal ve vaginal+üretral Er:YAG lazer olmak üzere iki tedavi aynı hekim tarafından uygulanmıştır. Çalışmaya katılan hastalar tedavi öncesi, tedavi sonrası 1.ayda ve 3.ayda. değerlendirilmiştir. Subjektif memnuniyetin değerlendirilmesi için hayat kalitesi anketleri kullanılmış, objektif memnuniyet için stres testi, ped testi, üriner günlük ve ürodinamik incelemeler kullanılmıştır. Sekonder sonuçlarda ise iki grupta lazer tedavisi sonrasında transperineal ultrasonografi verilerindeki değişiklikler analiz edilerek değerlendirilmiştir. Ayrıca sekonder sonuçlarda uygulama sırasında ağrı ve uygulama sırasında ve sonrasında gelişen komplikasyonlar değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmada her iki grupta da objektif ve subjektif düzelme elde edilmiştir. Hastaların idrar kaçırma sayıları, ped testi ağırlıkları azalmış; yaşam kalitesi anketlerinde anlamlı düzelmeler görülmüştür. Ürodinamik testlerde ise tedavi sonuçları ile ilişkilendirilen yanıtlar görülmemiştir. Hastalarda transperinel ultrason değerlendirmelerinde, SÜİ patofizyolojisi ile ilişkili anlamlı düzelmeler görülmüştür. Çalışmamızda tedaviye üretral lazer eklenmesinin anlamlı üstün bir etkisi görülmemiştir. Sonuç: Lazer tedavisi üriner inkontinans için yan etki profili düşük, non-invaziv ve etkin bir tedavi yöntemi olarak görünmektedir. Vaginal ya da vaginal+üretral lazer tedavileri benzer etkinlikte sonuç vermiştir, bu iki yöntemin daha büyük hasta gruplarında ve daha uzun takip sürelerinde karşılaştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim is to evaluate and compare the therapeutic efficacy of vaginal and vaginal+urethral Er:YAG laser applications in urinary incontinence cases using objective and subjective parameters. Material and Methods: Participants over age 18 were recruited from the Urogynecology Division of Department of Obstetrics and Gynecology, Istanbul University Faculty of Medicine after providing informed consent for enrollment in the study. Patients under the age of 18, virgins, pregnant women, those with a history of incontinence surgery, concomitant POP-Q Stage 2 or higher prolapse, a diagnosis of painful bladder syndrome, overactive bladder syndrome using different medications, or complicating additional conditions (neurological diseases, diabetes, immobility) were excluded from the study. Two treatments—vaginal or vaginal+urethral Er:YAG laser—were applied by the same physician.Participants were evaluated before the treatment, 1 month and 3 months post- treatment. Quality of life questionnaires were used to assess subjective satisfaction, while objective satisfaction was evaluated using stress test, 24-hour pad test, 4-day bladder diary, and urodynamic studies. Secondary outcomes included analysis and evaluation of changes in transperineal ultrasonography results after laser treatment and assessment of pain during the procedure and complications arising during and after the application. Results: The study demonstrated both objective and subjective improvements in both groups. Patients experienced a decrease in the number of urinary leakage episodes and pad test weights, along with significant improvements in quality-of-life questionnaires. However, urodynamic tests did not show responses directly correlated with treatment outcomes. In transperineal ultrasound evaluations, significant improvements related to the pathophysiology of stress urinary incontinence (SUI) were observed. In our study, the addition of urethral laser to the treatment did not demonstrate a significantly superior effect. Conclusion: Laser therapy appears to be a non-invasive, effective treatment method with a low side effect profile for urinary incontinence. Vaginal and vaginal+urethral laser treatments have shown similar effectiveness; however, these two methods need to be compared in larger patient groups and with longer follow-up periods.