Piyano eğitiminde çözümleme destekli çalışma metodunun işlevsel piyano çalma becerilerine etkisi
The effect of studies supported by analysis to functional piano skills in piano training
- Tez No: 373635
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZER KUTLUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Piyano Eğitimi, İşlevsel Piyano Becerileri Deşifre Çalma, Doğaçlama Çalma, Çözümleme Yapma, Piano Education, Functional Piano Skills, Sight Playing, Improvisation, Analysis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
Bu araştırmada; piyano derslerinde çözümleme (armoni/form öğeleri) destekli düzenli çalışmaların işlevsel piyano becerilerinden deşifre ve doğaçlama çalma becerilerine etkisini tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2013-2014 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı'nda 3. Sınıfta öğrenim görmekte olan 20 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilerin seviyelerini tespit etmek için araştırmacı 2013-2104 güz dönemi boyunca bireysel piyano derslerini takip etmiş, piyano öğretim elemanlarından bilgi almıştır. Deneysel işlem öncesi eş gözlemciyle birlikte öğrencilerin deşifre, armoni/form çözümleme ve doğaçlama becerileri ölçülmüş ve kamera ile kayıt edilmiştir. Uzman görüşleri doğrultusunda öğrenci gruplarında iki seviye belirlenmiş (1. Seviye=iyi, 2. Seviye=orta) ve her iki grubun belirlenmesinde grupların özelliklerinin denk olmasına özen gösterilmiştir. Bu gruplar tesadüfi örneklem (Random) yoluyla deney (N=10) ve kontrol (N=10) grubu olarak atanmıştır. Hazırlanan çözümleme (Armoni/Form öğeleri) destekli deşifre ve doğaçlama çalma çalışmalarını içeren plan, deney grubu öğrencilerine 10 hafta süresince uygulanmış; bu süreçte kontrol grubu mevcut piyano derslerine devam etmiştir. Her iki gruba da öntest ve sontest ölçümleri yapılmıştır. Araştırmanın verilerini elde etmek amacıyla davranış gözlem formu, bilişsel alan bilgisi sınavı ve deney grubunun çalışmayla ilgili görüşlerini almak için yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Mann Whitney U ve Wilcoxen İşaretli Sıralar Testi analizleri sonucu; deney ve kontrol grupları arasında öntest için seviye farkı olmadığı, sontestte ise deney grubu lehine anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir. Bu durumda yapılan deneysel çalışma sonucu deney grubunun piyano eğitiminde çözümleme (Armoni/Form öğeleri) düzeyi ile deşifre ve doğaçlama çalma becerilerinde gelişme gösterdikleri sonucuna varılmıştır
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the effect of regular studies supported by analysis(harmony/form components) to sight reading and improvisation skill in functional piano skill in piano lessons. Study group of the research consists of 20 students in Necmettin Erbakan University Ahmet Keleşoğlu Education Faculty Department of Fine Arts Department of Musical Education during 2013-1014 academic year spring semester. In order to determine level of the students, researcher followed individual piano lessons during 2013-1014 academic year fall semester and tookinformation from piano instructors. Before experimental research, students' sight reading, harmony/form analysisand improvisation skills were evaluated together with co-observer, and they were recordedby a camera. In accordance with experts' remarks, two levels (1st level-good, 2nd level-middle) were specified in student groups; and it was considered carefully that characteristics in groups would be same for determining both groups. Those groups wereassigned as experiment (N-10) and control (N-10)groups through random sampling. Designed plan for sight reading and improvisation playing studies supported by analysis(harmony/form components) wasapplied to experiment group students for 10 weeks; within that period control group continued piano lessons. Pretest and posttest evaluations were applied to both groups. Behaviour observation form and cognitive domain knowledge exam wereused to acquireresearch data; and structured interview form wasused to take the opinions of experiment group about the research. After the analysisof Mann Whitney U and Wilcoxen signed-rank Test, it wasobserved that experiment and control groups didn't have gaps in their levels for pretest, but there was a remarkable gap on behalf of experiment group as for the posttest. It is inferred that experiment group showed improvement in analysis(harmony/form components) and sight reading and improvisation playing skill in piano trainingin consequence of experimental research conducted in the present case.