Loss of heterozygosity on 21q11-22 region in colorectal cancer
Kolorektal kanserli hastalarda 21q11-22 bölgesi LOH analizi
  1. Tez No: 373636
  2. Yazar: DILAN ALBARAWI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, heterozigotluk kaybı, 21. kromozom
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Kolorektal kanser batı ülkelerinde en yaygın görülen kanser türüdür. Doğu AkdenizBölgesi' nde gelişen bir Asya ülkesi olan Irak' ta bu oran gelişmiş ülkelerden dört katdaha azdır. Kolorektal kanserin patogenezi oldukça kompleks, farklı ve çeşitlifaktörlerle etkilenir. Kolorektal kanserle ilişkili tümör baskılayıcı genlerde meydanagelen heterozigotluk kaybının (LOH) ve kromozomal delesyonun tespiti vemikrosatellit DNA lokusu, hedeflediğimiz çalışma için yararlı markırlardır. Hedeflenen çalışmada kromozom 21q11-22 bölgesinde yer alan 5 polimorfik markırkullanılarak 42 kolorektal kanserli hastadan alınan tümörlü ve normal dokuda herlokus için heterozigotluk kaybı analizi yapılmıştır. Çalışma sonucunda toplam 42hastanın 29' unda (%57,1) en az bir lokusta LOH saptanmıştır. En yüksek LOH sıklığıD21S1839 (%19) lokusunda tespit edilmiştir. En düşük LOH sıklığı ise D21S270 (%7,1) lokusunda saptanmıştır. 21q11-22 bölgesinde LOH'un ortaya çıkış oranı cinsiyet ile önemli ölçüde (P=0.0001) değişmektedir. Kadınlarda 21q11-22 bölgesindeki LOH CRC ile ilişkili olarak düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Colorectal cancer (CRC) is the most common cancers in western populations. In Iraq, a developing Asian country in the Eastern Mediterranean region, these rates reach four times less than in developed countries. The pathogenesis of CRC is very complex and diverse and it's also influenced by multiple processes. The detection of loss of heterozygosity (LOH) of tumor suppressor genes and deletion chromosome associated with colorectal cancer, so the microsatellite DNA loci are useful markers for which aims in our study.