Assesment of impact of education on environmental awareness in the case of Aydın, Cine
Aydın Çine'de eğitimin çevresel farkındalık üzerine etkisinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 373977
  2. Yazar: ÇİMEN MUKYEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVGİ TOKGÖZ GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çevresel farkındalık, çevresel bilinç, su tasarrufu, Environmental awareness, environmental consciousness, water saving
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Türkiye'de son yıllarda çevre ve su eğitimi faaliyetleri hız kazanmasına rağmen bu konudaki çalışmalar ilköğretim düzeyinde gerçekleştirilmektedir. Oysaki suya dayalı çevre problemlerinin çözümünde çevre eğitiminin toplumu oluşturan tüm bireylere yönelik olarak ve gerçek hayat ile ilişkilendirilerek uygulanması gerektiği bilinmektedir. Çine Belediyesinin yürüttüğü Dünyamız İçin Çine'den Adımlar SuYönetimi Projesi bu çalışmada, Çine ilçesinde (Aydın) yaşayan ilköğretim öğrencileri, ev hanımları, muhtarlar, belediye çalışanları ve çiftçilerin çevresel farkındalık, bilinç ve su tasarrufu konusunda eğitimin katkısını belirlemek amacı ileeğitim öncesi ve sonrası olmak üzere katılımcılara anket uygulaması yapılmıştır. Anketler SPSS 13 paket programı kullanılarak, 0.05 anlamlılık düzeyinde, McNemar testi ile analiz edilmiştir. Her bir grubun eğitimden önce ve sonra çevresel farkındalık ve bilinç düzeylerini karşılaştırdığımızda çiftçiler, ev hanımları ve öğrencilerde çevresel farkındalık ve bilinç düzeylerinde anlamlı bir farklılık görülürken, belediye çalışanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Grupların eğitimden önce ve sonra su tasarrufu düzeylerini karşılaştırdığımızda ise ev hanımlarında su tasarrufunda anlamlı bir farklılık görülürken, belediye çalışanları, öğrenciler ve çiftçilerde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
In spite of the fact that environmental and water education activities have in recent years accelerated in Turkey, studies on this subject have been carried out at primary level. Whereas, it is known that it must be performed in the solution of water-based problems by identifying with for all common wealth of environmental education and with real life. In this study“Steps from Çine for our World Water Management Project”, which was conducted by Çine Municipality, was taken a poll to participants about before and after training in order to determine the contribution of education on environmental awareness, consciousness and water saving for elementary school students, housewives, village headmen and municipal employees, who live in Çine a county of Aydın. The polls were analyzed with McNemar's test by using SPPS 13 package of 0.05 significance levels. When we compare each group's environmental awareness and consciousness levels before and after education, it has been seen a meaningful diversity at their environmental diversity and consciousness levels on farmers, housewives and students, whereas on municipal employees haven't been seen statistically a meaningful diversity. As for when we compare water saving levels of groups before and after training, on housewives have been seen a meaningful diversity at water saving, whereas on municipal employees, students and farmers haven't been seen statistically a meaningful diversity.