Farklı ploidi düzeylerine sahip yerel bermuda çimlerinin (Cynodon dactylon (L.) Pers. var. dactylon) ssr markır profillerinin ve çim performanslarının karşılaştırılması
Comparision of ssr markers profiles and turf performance of bermudagrass (Cynodon dactylon (L.) Pers. var. dactylon) with different levels of ploidy
- Tez No: 374256
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT YETİŞİR, YRD. DOÇ. DR. KAHRAMAN GÜRCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Cynodon dactylon, bermuda çimi, çim kalitesi, moleküler karakterizasyon, genetik ilişki, Cynodon dactylon, bermudagrass, turf quality, molecular characterization, genetic relationship
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada, Kayseri koşullarında farklı ploidi düzeyine sahip olan bermuda çim bitkilerinin çim performansları ve SSR markırlarına dayalı olarak genetik ilişkileri değerlendirilmiştir. Çalışmada 7 tane diploid, 3 tane triploid, 11 tane tetraploid, 10 tane pentaploid ve dokuz tane hekzaploid genotip kullanılmıştır. Bermuda çimine ait bu 40 genotipin çim tesis oranı, kalite, renk, ilkbahar yeşillenme oranı ve sonbahar yeşil çimle kaplı alan gibi çim bitkisel özellikleri incelenmiştir. Bu parametreler açısından 153 ve 201 no'lu genotipler diğer genotiplere göre daha iyi bulunmuştur. Moleküler karakterizasyon çalışmasında 40 bermuda çimi genotipi ve 64 SSR primer kullanılmıştır. Genotipler UPGMA aracılığıyla iki ana grupta kümelenmiştir. Genetik benzerlik katsayısının 0.44 -1.00 arasında değiştiği tespit edilmiştir. Kayseri koşullarında 153 (5x), 201 (2x), 108 (3x), 128 (2x), 135 (5x), 190 (6x) no'lu genotiplerin iyi performans gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, forty bermudagrasses genotypes with different levels of ploidy, 7 diploid, 3 triploid, 10 pentaploid and 9 hexaploid genotypes, were evaluated for turf performance under Kayseri conditions and genetic relationships based on SSR markers. Forty genotypes were evaluated for establishment, quality, color, percentage of turfgrass cover, spring green-up and fall color retention. With regard of these parameters, genotypes 153 and 201 were considered significantly different from the other genotypes. In the molecular characterization studies, 64 SSR primers were used to characterized 40 bermudagrasses genotypes. Genotypes were clustered into two main groups through UPGMA analysis. Genetic similarity coefficients ranged from 0.44 to 1.00. Genotypes 153 (5x), 201 (2x), 108 (3x), 128 (2x), 135 (5x) and190 (6x) showed the best performance under Kayseri conditions.