Köşe yakınlarındaki akış çizgi topolojisi
Flow line topology near the corner
- Tez No: 374271
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DELİCEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Kaviti, Girdap, Akış Yapısı, Eşleştirme, Çiftdikleştirme, Girinti ve Çıkıntı köşesi, Cavity, Eddy, Flow Structure, Matching, Biorthogonality, Reentrant and Salient Corner
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu tezde dikdötgensel kaviti içerisindeki akış yapıları ve köşe civarındaki akış çizgileri incelenmiştir. Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, tez boyunca kullanacağımız temel tanımlar, teoremler ve bazı özel yönetmelere yer verilmiştir. İkinci bölümde, dikdörtgensel kaviti ele alınmıştır. Akış fonksiyonunun katsayısını bulmak için çiftdikleştirme (biorthogonality) özelliği kullanılmıştır. Kaviti içerisinde akış yapıları Stokes denkleminin analitik çözümden elde edilmiştir. Akış fonksiyonun yakınsaklığı kaviti içerisindeki çeşitli noktalar alınarak karşılaştırılmıştır. Ayrıca farklı görüntü oranları için akış yapıları gösterilmiştir. Bunun için Gürcan [1], Joseph and Sturges [2] ve Driesen ve ark. [3] makaleleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde, dikdörtgensel kavitinin köşe civarındaki akış yapıları incelenmiştir. Köşe civarındaki Stokes denkleminin kutupsal koordinatlardaki çözümü dikkate alınmıştır. Daha sonra iç bölgedeki çözümden yararlanılarak eşleştirme (matching) yapıldı ve katsayılar hesaplandı. Bu sayede bir önceki bölümden elde edilemeyen girdap akış yapıları görüldü. Eşleştirmeden önceki ve sonraki akış yapıları karşılaştırıldı. Bunun için Phillips (1989) makalesi incelendi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the flow structure within the rectangular cavitiy and the flow lines around the corner are investigated. The thesis consist of three sections. In the first section, general definitions and theorems which will be used in thesis and some specific methods are introduced. In the second section, the rectangular cavity is considered. To find coefficients of the streamfunction is used biorthogonality feature. Flow structure within the cavity have been the analytical solution of the Stokes equation for lid-driven cavity. Also convergence of the streamfunction is compared by taking different point in the cavity. Flow structures are shown for different aspect ratios. For this, Gurcan [1], Joseph and Sturges [2], and Driesen at all. [3] of articles were examined. In the third section, flow structure in near the corners of the rectangular cavity were investigated. Solution of Stokes equations in polar coordinates are taken into account near the corner. Then, matching has been by using solution of inner region and then the coefficients stream function was evaulated. In this way, eddy flow structure which can not be obtained from the previous section were observed. Flow structure that is matching before and after were compared. For this, Phillips [4] article were investigated.