Bazı pirazol–3- karboksilli asit türevlerinin biyolojik aktiviteleri ve DNA ile etkileşimlerinin belirlenmesi
Determination of the biological activities and interaction with DNA of some 1h- pyrazole–3 carboxylic acid derivatives
- Tez No: 374270
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ÖZTÜRK KÜP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Pirazol türevleri, antimikrobiyal aktivite, toksisite, DNA bağlanma ve ayırma, pBR322 DNA, Pyrazole derivatives, antimicrobial activity, toxicity, DNA binding/cleavage, pBR322 DNA
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada 4-Benzoil-1-(2,4-dinitrofenil)-5-fenil-1H-pirazol-3- karboksilli asit klorür ve 4-Benzoil-1-(4-nitrofenil)-5-fenil-1H-pirazol-3-karboksilli asit klorür bileşiklerinin hidrazin, hidrazit ve üre ile reaksiyonu sonucunda elde edilen 19 adet pirazol türevinin biyolojik aktiviteleri ve DNA ile olan etkileşimleri araştırılmıştır. Sentezlenen bileşiklerin antimikrobiyal aktiviteleri 8 adet bakteri ve 2 adet maya türüne karşı agar difüzyon ve en düşük inhibe edici konsantrasyon (MİK) yöntemi ile incelenmiştir. İnhibisyon zon çapı ölçümlerine göre test edilen bileşikler içerisinde 4-benzoil-1-[2,4-dinitrofenil]-5-fenil-1H-pirazol-3-karboksilli asit-o-nitrofenil hidrazit (AC14), N-[4-benzoil-1-(4-nitrofenil)-5-fenil-1Hpirazol- 3-karbonil]-N',N'-dimetilüre (K1) ve N-[4-benzoil-1-(2,4-dinitrofenil)-5-fenil- 1H-pirazol-3-karbonil]-N'-etilüre (K6) en etkili olarak belirlenmiştir. Bileşiklerin mayalar üzerinde herhangi bir etkisi olmamıştır. Bileşiklerin toksisite düzeyleri Brine-Shrimp Toxicity Assay yöntemiyle in vitro ortamda tespit edilmiştir ve bileşiklerin LC50 değerleri hesaplanmıştır. Test edilen bileşiklerin hepsinin Artemia salina larvaları üzerinde toksik etki gösterdiği belirlenmiştir. Bileşiklerin DNA ile olan etkileşimleri pBR322 plazmid DNA kullanılarak agaroz jel elektroforez yöntemi ile belirlenmiştir. Test edilen bileşiklerden 4-Benzoil-1-[2,4-dinitrofenil]-5-fenil-N'-fenilasetil-1H-pirazol-3-karbohidrazit (MC2), 4-benzoil-1-[2,4-dinitrofenil]-5-fenil-1Hpirazol-3-karboksilli asit-p-nitrofenil hidrazit (AC3), N-[4-benzoil-1-(4-nitrofenil)-5-fenil-1Hpirazol-3-karbonil]-N',N'-dimetilüre (K1), N-[4-benzoil-1-(4-nitrofenil)-5-fenil-1Hpirazol- 3-karbonil]-N'-etilüre (K2) ve N-[4-benzoil-1-(4-nitrofenil)-5-fenil-1Hpirazol- 3-karbonil]-N,N'dimetiltiyoüre (K5)' in dışındaki bileşiklerin DNA'nın süper sarmal yapısını bozduğu ve hareketini yavaşlattığı belirlenmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçların yeni ilaç etken maddelerinin tasarımı, yapılarının aydınlatılması ve aktivite çalışmaları konusunda gerçekleştirilen yeni çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, biological activities and their interaction with DNA of new nineteen pyrazole derivatives at the resulting with hydrazine, hydrazide and urea was reacted of 4-Benzoyl-1-(2,4-dinitrophenyl)-5-phenyl-1H-pyrazole-3-carboxylic acid chloride and 4-Benzoyl-1-(4-nitrophenyl)-5-phenyl-1H-pyrazole-3-carboxylic acid chloride compounds were investigated. The synthesized compounds were investigated for antimicrobial activities against 8 bacteria and 2 species fungal strains by the agar diffusion and minimum inhibitory concentration (MIC) assays. By measuring the inhibition zone diameter is determined the most effective of 4-benzoyl-1-[2,4-dinitrophenyl]-5-phenyl-1H-pyrazole-3-carboxylic acid o-nitrophenyl hydrazide (AC14), N-[4-benzoyl -1 - (4-nitrophenyl)-5-phenyl-1H pirazol-3-carbonyl]-N',N'-dimethylurea (K1) and N-[4-benzoyl-1-(2,4-dinitrophenyl) -5- phenyl-1H-pyrazole-3-carbonyl]-N'-ethylurea (K6) between the tested compounds. Compounds have not had any effect on yeast. Toxicity levels of the compounds were determined in vitro by Brine-Shrimp Toxicity Assay method and were calculated LC50 values of the compounds. All of the tested compounds were determined toxic to larvae of Artemia salina. The interaction of the compounds with DNA was determined using pBR322 plasmid DNA by agarose gel electrophoresis. That is determined that tested compounds other than 4-Benzoyl-1-[2,4-dinitrophenyl]-5-phenyl-N'-phenylacetyl-1H-pyrazol-3-carbohydrazide (MC2), 4-benzoyl-1-[2,4-dinitrophenyl] -5-phenyl-1Hpirazol-3-carboxylic acid-p-nitrophenyl hydrazide (AC3), N-[4-benzoyl-1-(4-nitrophenyl)-5-phenyl-1H pyrazole-3-carbonyl]-N',N'-dimethylurea (K1), N-[4-benzoyl-1-(4-nitrophenyl)-5-phenyl-1H pyrazole -3-carbonyl]-N'-ethylurea (K2) and N-[4-benzoyl-1-(4-nitrophenyl)-5-phenyl-1H pyrazole -3-carbonyl]-N,N'dimetiltiyourea (K5) disrupt the structure of supercoiled DNA and slows down the movement of supercoiled DNA. It is believed that the results obtained from this study will contribute to the research on the design of new pharmaceutical active substance, structure elucidation and activity studies.