Çok eksenli ve katmanlı lif/poliüretan katı yapısal panellerin geliştirilmesi ve özelliklerinin karakterize edilmesi
Development of multiaxis and multilayered fiber/polyurethane rigid structural panels and characterization of their properties
- Tez No: 374316
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR BİLİŞİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Poliüretan yapı, lifli poliüretanyapı, hasar töleransı, eğme ve basma dayanımı, panel testi, sarma ve kalıplama, Polyurethane structure, fiber base polyurethane structure, damage tolerance, bending and compression strengths, panel test, winding and molding
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışmada lif destekli poliüretan yapılar geliştirildi ve temel mekanik özellikleri bozunma modları ile birlikte belirlendi. Yüksek modüllü lif/poliüretan yapılar için bir üretim metodu geliştirilerek entegre olarak üretilebileceği başarılı bir şekilde gösterildi. Lifli/poliüretan yapıların eğme dayanım/modülleri lifsiz poliüretan yapılara göre yüksek çıkmıştır. Benzer sonuçlar kayma dayanımları içinde elde edilmiştir. Lifli yapıların basma dayanım/modül değerleri lifsiz poliüretana göre bir miktar yüksek çıkmıştır. Lifli yapıların panel yükü altında davranışları lifsiz poliüretan yapılara göre daha yüksek dayanım değerler göstermiştir. Örneğin lifli yapıların lifsiz poliüretana göre panel enerjileri 17 katın üzerinde tespit edilmiştir. Lifli poliüretan yapıların mekanik özellikleri lif cinsine, lif hacmine ve lif doğrultusuna bağlı olduğu anlaşılmıştır. Lif yönleri tek den dört yöne doğru değiştikçe bozunma modlarının değiştiği ve bozunan alanın azaldığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlar poliüretan yapılara lif takviyesi ile hasar töleranslarının(demage tolerance) geliştiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, fiber base polyurethane structures were developed. Some of fundamental mechanical properties with failure modes were determined. A fabrication method was developed for high modulus fiber/polyurethane structures. It was successfully demonstrated that the method was integrated fabrication technique. Fiber base polyurethane structures have very high bending strength ad modulus compared to those of polyurethane structures. Similar results were found for shear strengths. Fiber base polyurethane structures have some degree high compression strength and modulus compared to those of polyurethane structures. Fiber base polyurethane structures under panel load showed very high panel strength compared to those of polyurethane structures. For instance, panel energy of fiber base polyurethane structures was over 17 times higher than polyurethane structures. It was demonstrated that the mechanical properties of fiber base polyurethane structures depended on fiber type, fiber volume fraction and fiber orientation. When the fiber in the polyurethane structures were oriented from 0° to 0°/±45°/90° directions, their failure modes were changed. In addition, it was found that their fractured surfaced decreased. These results showed that the damage tolerance properties of the polyurethane structures were improved when the fibers were added.