2008-2013 döneminde Türk bankacılık sektörünün etkinliğinin VZA, Malmquist TFP endeksi ve Multimoora yöntemi ile incelenmesi
The efficiency of Turkish banking sector for 2008-2013 Period with DEA–Malmquist TFP endexs and Multimoora
  1. Tez No: 374499
  2. Yazar: MERYEM BEKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi, Malmquist TFP Endeksi, Multimoora, Etkinlik, Süper Etkinlik, Banka, Data Envelopment Analysis, Malmquist TFP Index, Multimoora, Efficiency, Super
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada, çok girdili ve çok çıktılı süreçlerde karar verme birimlerinin göreli etkinliklerinin ölçümünde kullanılan, parametrik olmayan yöntemlerden Veri Zarflama Analizi, zaman içinde verimlilikteki büyüme değişimini inceleme olanağı veren Malmquist TFP Endeksi ve zaman serisi analizi ile performans sıralaması sağlayan MULTIMOORA yöntemleri incelenmiştir. Bu yöntemlerle, 2008-2013 dönemlerinde Türk bankacılık sektöründe faaliyet gösteren 25 bankanın etkinlik değerleri hesaplanmış ve hangi bankaların etkin olup hangilerinin etkin olmadığı tespit edilmiştir. Veri Zarflama Analizi sonucuna göre bankalar 2008-2009 döneminde en kötü performanslarını, 2013 döneminde ise en iyi performanslarını sergilemişlerdir. MULTIMOORA metodu sonucuna göre de 2008-2013 dönemi için bankaların performans sıralamaları elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar VZA kadar yaygın bir kullanıma sahip olmayan MULTIMOORA metodunun da etkinlik ölçümlerinde kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study analyzes a non-parametric method: Data Envelopment Analysis, which is used to measure relative efficiency of decision making units in multiple input – multiple output processes, second method: Malmquist TFP index, which is used to measure dinamique efficiency of decision meking units and last method is MULTIMOORA, which provided ranks that enabed to perform time series analysis. 25 banks which operate in banking sector in Turkey for the 2008-2013 period were used in this study. Using DEA have been chosen and the efficiency rates of these banks have been measured, determining which banks have been efficient and which not. Using MULTIMOORA were obtained these bank's performance ranking. When the results of this study is evaluated, MULTIMOORA, which not commonly used method as much as DEA, usable for measure efficiency ranks of decision units.