PIC kontrollü solar aydınlatma sistemi tasarımı ve uygulaması
PIC controlled solar lighting system design and implementation
- Tez No: 374608
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SERDAR YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: PIC, PIC-C, Güneş Enerjisi, PIC, PIC-C, Solar Energy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Güneş enerjisinden elektrik üretiminin günümüzde günlük hayattaki kullanımı artmaktadır. Fotovoltaik pilleri, başlangıçta uzay ve askeri alanlarda kullanılan yüksek ve pahalı bir teknoloji iken, günümüzde evlerde, iş yerlerinde, yazlıklarda ve kırsal alanda kullanımı artmaya başlamıştır. Fotovoltaik hücrelerin maliyetlerinin düşmesi ve yüksek verimli hücrelerin üretilmeye başlaması bunu tetiklemiştir. Bu tez çalışmasında evlerde ve iş yerlerinde kullanımı olabilecek bir solar aydınlatma sistemi üzerinde çalışılmış ve PIC ile gerekli kontrol uygulaması gerçekleştirilmiştir. PIC, son yıllarda kullanımı artan, programlanabilir bir mikrodenetleyici olarak mühendislik uygulamalarında karşımıza çıkmaktadır. Her türlü otomasyon uygulamalarında kullanılmakta ve çevresel büyüklükler ile elektriksel büyüklüklerin bir PIC denetleyici üzerinde işlenmesi mümkün olabilmektedir. Önerilen bu tez çalışmasında küçük güçlü solar panel ile bir kuru tip akü ve bir aydınlatma cihazı kullanılmıştır. Prototipi yapılan sistemde, havanın aydınlık karanlık durumuna göre lambanın açılıp kapanması, akünün şarj durumuna göre şarj edilip edilmeyeceği ve eğer güneş enerjisi aküyü şarj etmeyecek durumda ise aydınlatma cihazının normal şebeke gerilimi tarafından besleneceği tasarlanmıştır. Bu çalışmada günümüzde güneş enerjisi ve normal şebeke gerilimden beslenen cihazların elektrik kesintisine maruz kalmamaları için kaynak değiştirme yani geçiş için (transferi) güç kontaktörleri kullanılmakta olup prototipi geliştirilen sistemde ise geçişi (transferi) daha hızlı yapan PIC denetleyicisi tarafından yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
Electricity generation from solar energy is now increasingly being used in daily life. Photovoltaic cells used in military and space field were initially high and expensive technology ,but today with the reduction of cost and production of highly efficient photovoltaic cells you can see them in home ,at the workplaces ,in cottages and even in rural areas. The study of this thesis is basically on solar lighting system controled by PIC normally for homes or workplaces use. PIC is increasingly used in recent years as a programmable microcontroller encountered in engineering applications . It is used in all kinds of automation applications also processing of electrical and environmental quantities are possible using a PIC micro controller. In this proposed study a powerful solar panel with a small dry battery and lighting device were used. In this prototype it is designed when it is dark or light lighning system changes its on-off position , wheter it gets charged related to charge state of battery,if there is no charging condition lightning system can be powered from grid. Nowadays as in this on-grid solar system to avoid power-cut contactors are used for transition between power supply. On the other hand In an enhanced system transition has become faster due to PIC controller.