Düşük karbonlu kentsel gelişme bağlamında korunacak kültür varlıklarının yeniden ele alınması
Reviewing protection of cultural built heritage in the context of low carbon urban development
  1. Tez No: 374673
  2. Yazar: ZERRİN BOSTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ARZU KOCABAŞ DİREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Düşük Karbonlu Kentsel Gelişme, Sürdürülebilir Kentsel Koruma, Yenilenebilir Enerji, İngiltere, Edinburgh Yönetim Planı, İstanbul Tarihi Yarımada Yönetim Planı
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Koruma ve Yenileme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu tezin amacı; Türkiye Sürdürülebilir Kalkınma hedefine yönelik, sürdürülebilir planlama unsuru olan düşük karbonlu kentsel gelişim yaklaşımına katkı olarak; kültür varlıklarını koruma yöntemlerine, enerji verimliliği çerçevesinde yenilikçi uygulama yaklaşımları getirmektir. Bu bağlamda öncelikle oluşturulan kavramsal çerçeve ışığında Edinburgh Dünya Miras Alanı örneği üzerinden, kültür varlıklarında uygulanmakta olan enerji verimliliği arttırma yöntemleri ve mikrojenerasyon uygulamalarının ulusal ölçek ve yerel ölçekte ele alınışları irdelenmektedir. Tez kapsamında, Edinburgh örneği ile birlikte koruma uygulamalarının enerji verimliliği çerçevesinden yapılabileceği ortaya konulmaktadır. Ele alınan konu; iklim değişikliğinin kültür varlıklarına olumsuz yönde etkilerinin azaltılmasını sağlamak üzere, kültür varlıklarının kullanım yönünden karbon emisyonu azaltımına katkıda bulunmasıdır. Edinburgh Dünya Miras Alanı Yönetim Planının, iklim değişikliği sorunu üzerinden ele alındığı ve bu sorunun çözümü noktasında, yerel halkın katılımını sağlamak üzere teşviklerin yapıldığı vurgulanmaktadır. Bu çerçevede, kültür varlıkları iklim değişikliği bağlamında ele alınarak, Türkiye'deki ilk Leed sertifikalı tarihi bina uygulama örneği ile Edinburgh koruma uygulamaları bina ölçeğinde incelenmekte ve iki uygulama arasındaki iklim değişikliği sorununa yaklaşım farklılığı irdelenmektedir. İstanbul Alan Yönetim Planının da bu kapsamda ele alınması gerektiğine atıfta bulunulmaktadır. Tez, örnek alan yönetim planı stratejilerinin eylemleri incelenerek, iklim değişikliği bağlamında ilerleme kaydetmiş olan Türkiye'de, bu aşamadan sonra yapılacak olan çalışmalara katkıda bulunmak üzere geliştirilmiş önerilerle sonlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is improving innovative approaches as a contribution to low-carbon urban development approach that is the sustainable planning element towards the goals of Sustainable Development of Turkey in the context of energy efficiency applications. Against this background and in the context of the relevant conceptual framework developed, method of increasing energy efficiency and applications of microgeneration are discussed with regard to both national and local policies with reference to the selected case study of Edinburgh World Heritage Site. The dissertation clearly sets out that, as demonstrated by the Edinburgh case study research, it is possible to achieve urban conservation outcomes that takes account oft he impact of climate change issues, particularly the energy efficiency dimension. The issue discussed here focuses on the contribution of cultural heritage to the reduction of carbon emissions by ensuring the reduction of adverse impact of climate change to the cultural assets. It is emphasized that the Edinburgh World Heritage Area Management Plan takes into account of the issue of climate change and provides incentives in order to ensure participation of local people. Therefore, cultural assets/ heritage were considered in the context of climate change impact. Two cases studies were selected one from Istanbul and one from Edinburg to compare and contrast the differences in approach to the relations between the historic buildings / areas and the impact of climate change issues: selected listed building in Istanbul was selected as building in Istanbul was selected as it is the first LEED-certified historic building in the country and Edinburgh as the cutting edge example in the UK. The outcome of this international comparative analysis indicates that the Istanbul Area Management Plan needs to address these wider issues as part of its revision stage. The thesis is concluded by recommandations for further work in the field of conservation of historic buildings and areas given the wider context of Turkey progress with regard to national climate change policies. Key Words : Climate Change, Low Carbon Urban Development, Sustainable Urban Conservation, Renewable Energy, Historic Peninsula Area Management Plan, Edinburg Area Management Plan.