Ege bölgesi koşullarında üretilen organik hayvan yemlerinde farklı münavebe sistemlerinde oluşan potansiyel aflatoksijenik küflerin tanılanması
Identification of potential aflatoxigenic molds in composed different alternation systems and produced organic feeds in Ege region conditions
- Tez No: 374715
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALEV UZTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: organik yem, aflatoksin, mikotoksin, küf, Aspergillus flavus, Aspergillus flavus, organic feed, aflatoxin, mycotoxin, mold
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Günümüzde, kaba yem ve konsantre yemlerin çoğunda meydana gelen filamentöz fungusların ürettiği sekonder metabolitler olan mikotoksinlere, bu yemleri doğrudan tüketen hayvanlar, doğrudan veya dolaylı olarak tüketen insanların maruz kalması istenmeyen sonuçlar oluşmaktadır. Mikotoksinler; üründe, tarlada, hasat, depolama, işlem veya taşıma esnasında oluşabilmektedirler. Ekstrem hava koşulları ile ilişkili olan küf büyümesi ve mikotoksinlerin oluşumu; bitki stresine, yemlerin hidrasyonuna, zayıf depo uygulamalarına, düşük yem kalitesine ve sonuç olarak hayvanlarda mikotoksikozlara neden olmaktadır. Aflatoksinler ile kontamine olan gıda ve yemler, son otuz yıldan bu yana oldukça önem arz etmektedir ve günümüzde ise bu önem gittikçe artmaktadır. Tarımsal ticarette bu toksinlerin sık insidansı, etkilenen bölgenin ekonomisi üzerinde, potansiyel negatif etkiye sahiptir. Genellikle kontamine gıda veya yemlerin tüketimi sonucu alınan mikotoksinler; hayvanlarda, karaciğer ve böbrek toksisitesi, merkezi sinir sistemi etkileri ve östrojenik etkiler gibi çeşitli biyolojik etkiler göstermektedir. Tarla hastalıkları; ürün kaybı, kalite düşüklüğü ve mikotoksin kontaminasyonu ile karakterize edilmektedir. Hayvanlara zarar veren en önemli mikotoksin üreten funguslar arasında Aspergillus, Penicillium ve Fusarium küfleri kabul edilmesine rağmen, en büyük dikkat çeken mikotoksin olan aflatoksin, genellikle Aspergillus küfleri tarafından üretilmektedir. Kimyasal yapıları ve hayvanlar üzerine etkileri, farklılık gösteren yüzlerce farklı mikotoksin olmasına rağmen, kontamine yemlerin bir mikotoksinden daha fazlasını içerdiği bilinmektedir. Aflatoksinler; Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus küflerinin sekonder metabolitleridir. Aflatoksinler; yerfıstığı, mısır, pirinç ve pamuk gibi geniş çeşitlilikte önemli zirai ürünleri kontamine eden, oldukça toksik, mutajenik, teratojenik ve karsinojenik bileşiklerdir. Özellikle toksinlerin üretimi ve küflerin büyümesi için optimum sıcaklık ve neme sahip tropik ve subtropik bölgeler olmak üzere, aflatoksinler çoğu ülkelerde bulunmaktadır. Gıdalarda ve yemlerde aflatoksinlerin ortadan kaldırılması ve inaktivasyonu evrensel bir problemdir. Küf büyümesinin önlenmesi için, hasat ve hasat sonrası tekniklerin geliştirilmesi gerekmektedir. Kontamine gıda ve yemlerde aflatoksinleri detoksifiye etmek veya ortadan kaldırmak için çalışmalar yapılmaktadır. Çalışmamızda; organik tarım yönetmelikleri çerçevesinde onay alan ve satışa sunulan hayvan yemlerinde potansiyel aflatoksin oluşturan Aspergillus türlerinin toprak ve yem örneklerinden izolasyonu ve identifikasyonu yapılarak, besin değeri yüksek, düşük maliyetli ve kalite yönünden en önemli belirleyici faktörlerden olan küf ve mikotoksin içermeyen organik yemleri üretmek amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Some filamentous fungi produce mycotoxins which are in roughage and concentrated feed. When human and animals are exposed to mycotoxins which are secondary metabolites, undesired results may occur. Mycotoxins can be originated in product, in field, during the harvest, storage, process and nutrition. Growing molds and occuring mycotoxins correlate with extreme weather conditions and cause plant stress, hydration of feed, weak storage practice, poor feed quality and insufficient feed condition. Food and feed contaminated with aflatoxins have attracted attention recently and last thirty years round draw attention. Frequent incidance of these toxins causes a negative results in agricultural trade. Mycotoxins appear in contaminated food and feed consumption result, indicate different biologic affect like liver toxicity, kidney toxicity, central nervous system effects and oestrogenic effects. Field diseases are characterized with product and quality loss and mycotoxin contamination. Although Aspergillus, Penicillium, Fusarium species are known as damaging to animals and the best producer mycotoxins, aflatoxins are frequently procuded Aspergillus strains. Effects on animal and chemical compound of mycotoxins are revealed in different situations. Consequently, contaminated feeds are possible at least one mycotoxin. Aflatoxins are produced by Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus molds. Aflatoxins are contaminated important agriculture product like rice, maize, peanut, cotton. Moreover, aflatoxins are toxic, mutagenic, teratogenic and carcinogenic compounds. Aflatoxins occupy most countries which have optimum temperature and moisture in tropic, subtropic regions for producing toxins and growing molds. Removing and inactivating of aflatoxins in food and feed is global problem. Harvest and postharvest techniques must be improved to prevent mold growth. Studies are performed to detoxify aflatoxins in food and feed and to remove. In our study, Aspergillus species which produce potential aflatoksin in feed which is presented sale and is approved in organic agriculture regulations are performed isolation and identification of soil and feed samples. Producing organic feed which has nutritious, low cost, don't involve mold and mycotoxin which are most important predictive factors when the quality is aimed.