Türkiye'de yayılış gösteren Globularia L. (Globulariaceae) türlerinin tohum morfolojisi
Seed morphology of Globularia L. (Globulariaceae) species distributed in Turkey
- Tez No: 374743
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GENÇAY AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Globularia, Globulariaceae, tohum morfolojisi, Türkiye, Globularia, Globulariaceae, seed morphology, Turkey
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
morfolojik karakterleri türlerin ayrımlarında kullanılan sistematik değere sahip önemli özelliklerdir. Son yıllarda yapılan taksonomik çalışmalarda tohum morfolojik karakterleri yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışmayla Türkiye'de yayılış gösteren Globularia L. (Globulariaceae) taksonlarının (G. davisiana O. Schwarz, G. orientalis L., G. trichosantha Fisch. & Mey. ssp. trichosantha, G. cordifolia L., G. alypum L, G. anatolica A.Duran, Ö.Çetin & M.Öztürk) tohumlarına ait kalitatif ve kantitatif özellikler saptanmıştır. Taksonlara ait tohum morfolojisi Işık (LM) ve Taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda, tohum şekli bakımından türler ovat ve elipsoid olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Tohum yüzey ornamentasyonu genellikle retikulat-striat tiptedir. Tohumlar olgunlukta koyu ya da soluk kestane kahverengisi rengindedir. Çalışmada taksonların bilimsel adından sonra tanımları, Taramalı Elektron Mikroskobunda (SEM) elde edilen mikrofotoğrafları ve Işık Mikroskobu ölçüm tabloları verilmiştir. Ayrıca her taksonun doğal alanlarından çekilen resimleri de çalışmaya eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Taxonomic significance of seed morphological characters is critical importance in distinction between species. Seed morphological characters used in taxonomic studies in recent years widely. In this study, qualitative and quantitative characters of Globularia L. (Globulariaceae) seeds (G. davisiana O. Schwarz, G. orientalis L., G. trichosantha Fisch & Mey ssp. trichosantha, G. cordifolia L., G. alypum L, G. anatolica A. Duran, Ö. Çetin & M. Öztürk from Turkey have been studied. As a result of study, seed morphology of the taxa were examined using Light (LM) and Scanning Electron Microscopy (SEM). The taxa in terms of seed shape are divided into two groups, namely ovate and elliptic. The ornamentation is usually reticulate-striate. The color of the seeds were usally light or dark chestnut. In this study, scientific name of taxa, descriptions, SEM micrographs and Light Microscope measurement tables of the taxa were given, respectively. In addition, the pictures in naturel area of the taxa were given, too.