Türkiye'de yayılış gösteren Globularia orientalis L. Globularia trichosantha Fisch. & Mey. ssp. Trichosantha, Globularia sintenisii Hausskn. & Wettst ve Globularia alypum L. (Globulariaceae)'un polen morfolojileri üzerinde bir çalışma
A study on pollen morphology of Globularia orientalis L. Globularia trichosantha Fisch. & Mey. ssp. Trichosantha, Globularia sintenisii Hausskn. & Wettst ve Globularia alypum L. (Globulariaceae) distributed in Turkey
- Tez No: 423995
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GENÇAY AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Globulariaceae, Globularia, Polen morfolojisi, Türkiye, Globulariaceae, Globularia, pollen morphology, Turkey
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de yayılış gösteren, Globulariaceae familyasından Globularia L. cinsine ait Globularia orientalis L. Globularia trichosantha Fisch & Mey. ssp. trichosantha, Globularia sintenisii Hauskn. & Wetts., Globularia alypum L. türlerinin polen morfolojileri ışık (LM) ve Taramalı elektron mikroskopunda (SEM) incelenmiştir. İnceleme sonucunda polen şekilleri bakımından türler iki gruba ayrılmaktadır. Birinci gruptakilerden Globularia sintenisii türüne ait polen şekli prolata sphenoidal olup ikinci gruptakilerden Globularia orientalis L., Globularia trichosantha ve Globularia alypum türlerinin polen şekilleri ise subprolate'dir. Türlerin apertür tipleri genellikle trikolporate olup ornamentasyonları spinulatedir. Bu çalışmada amaç, incelenen taksonların polen morfolojilerini ayrıntılı bir şekilde belirlemektir. Ayrıca Globularia L. cinsi ile ilgili yapılacak olan taksonomik çalışmalara ve hazırlanacak olan Türkiye Bitkileri Polen Atlasına veri oluşturmaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, pollen morphology of the species of the genus Globularia L. (Globularia orientalis L., Globularia trichosanha Fisch & Mey. ssp. trichosantha, Globularia sintenisii Hauskn. & Wetts., Globularia alypum L.) distributed in Turkey belong to Globulariaceae, were examined using Light (LM) and Scanning electron microscopy. The aim of this study was to determine the detail pollen morphology of the taxa. As a result of the study, species are divided into two groups. In term of pollen shapes Globularia sintenisii is prolate sphenoidal and the others (Globularia orientalis, Globularia trichosantha and Globularia alypum) are subprolate. Apertures types of the species are tricolporate, and the ornamentations of the taxa is spinulate. The aim of this study is determine the pollen morphology of the taxa in detailed. In addition, to prepare data for the genus and Pollen Atlas of Turkish Plants.