Enflamatuar sitokin gen polimorfizmlerinin Tip 2 diyabet ve komplikasyonları üzerine olan etkilerinin araştırılması
The investigation of the effects of inflammatory cytokine gene polymorphisms on the TYPE 2 diabetes and its complications
  1. Tez No: 374826
  2. Yazar: AYŞEGÜL GÜVENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHBUBE ASUMAN KARAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: enflamatuarsitokinler, sitokinpolimorfizmi, diyabet, diyabet komplikasyonları, Inflammatory cytokines, cytokine polymorphism, diabetes, diabetes complications
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
EnflamatuarSitokinGen PolimorfizmlerininTip 2 Diyabet ve Komplikasyonları Üzerine Olan Etkilerinin Araştırılması Bu çalışma, diyabet komplikasyonlarının gelişiminde pay sahibi olduğu düşünülen TNF-α (-308), IL-1β (+3953), IL-6 (-174) sitokinlerinin belirtilen bölgelerindeki gen polimorfizmlerinin araştırılarak Türk popülasyonunda diyabet komplikasyonları oluşumu ve gelişimi üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla yapılmış olan genotipik analizleri kapsamaktadır. Kontrol grubunu diyabet ve diğer bir hastalık bulgusunun rastlanmadığıgönüllü 50 birey oluştururken buna karşılık hasta grubunu Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi diyabet kliniğine başvuran 50 komplikasyonlu ve 50 komplikasyonsuz diyabetli hasta oluşturmaktadır.Genotipleme deneyleri PCR-RFLP yöntemleri ile yapılmıştır. Genotipleme deneyleri sonucundahastalık oluşumu üzerine en çok etki gösteren sitokin varyasyonları TNF-α (-308) ve IL-1β (+3953) polimorfizmleridir. Diyabet komplikasyonları gelişimine etkisi düşünüldüğünde ise en etkili polimorfizmTNF-α (-308) (4,15 kat) polimorfizmidir.IL-1β (+3953)'ün ise (2,11 kat) hastalık riskini arttırmış olup diyabet gelişimi ile arasında anlamlılık bulunmuştur. IL-6 (-174) gen polimorfizmi ile diyabet ve diyabet komplikasyonları gelişimi arasında ise bir anlamlılık bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The Investigation of the Effects of Inflammatory Cytokine Gene Polymorphisms on the Type 2 Diabetes and its Complications This study was designed to determine the TNF-α (-308), IL-1β (+3953), IL-6 (-174) cytokine gene polymorphisms having major role on the development of Type 2 diabetes and its complications in a group of Turkish populationby genotypic analyses. The 50 individuals with no clinical evidence of diabetes or another disease were put together as control group. In the other hand, 50 diabetic patients with no complications and 50 with complications in total of 100 individuals who consulted the diabetes clinic of Ministry of Health, Ankara Education and Research Hospital formed the patients group. Genotyping analyses have been performed by PCR-RFLP methods. According to the results,TNF-α (-308) and IL-1β (+3953) cytokine gene polymorphisms mostly affected the development of diabetes. Furthermore, TNF-α (-308) variant was playing the major role on the development of complications (4,15fold). On the other side, IL-1β (+3953) variant had a 2,15fold of riskon the development of diabetes and 2,11fold of riskon the development of complications. Conversely, there were no statistical significance between IL-6 (-174) gene polymorphism and diabetes and its complications.