Farklı süreli yüzme egzersizinin sıçanlarda serum leptin ve ghrelin düzeylerine etkisi
The effect of different term swimming exercise in rats on serum leptin and ghrelin levels
  1. Tez No: 374835
  2. Yazar: HAKAN ACAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKUT TUTKUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Ghrelin, Leptin, Sıçan, Yüzme Egzersizi, Ghrelin, Leptin, Rat, Swimming exercise
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Üç ay boyunca yapılan farklı süreli yüzme egzersizlerinin, sıçanlarda serum leptin ve ghrelin düzeylerine olan etkilerini araştırmak. Materyal ve Metot: Çalışmada ortalama ağırlıkları 180-220 gram olan 30 adet sağlıklı albino wistar erkek sıçan, kontrol, suya alıştırma, 15, 30 ve 60 dakika yüzme grubu olmak üzere 5 gruba ayrıldı. Yüzme grubu sıçanları 90 gün süreyle 15, 30, 60 dakikalık sürelerde her gün yüzdürüldü. 90 gün sonunda üretan (1,25 gr/kg) anestezisi uygulandıktan sonra intrakardiyak yolla kan alındı. Alınan kan süratle santrifuj edilip, elde edilen serum biyokimyasal analizler için plastik ve kapaklı ependorf tüplere transfer edilerek -80ºC'de derin dondurucuda saklandı ve prosedürlere uygun bir biçimde leptin ve ghrelin analizi yapıldı. Elde edilen veriler SPSS 15 (Statistical Package for the Social Sciences) paket programı kullanılarak istatistiksel açıdan değerlendirildi. Bulgular: Elde edilen sonuçlara göre gruplarda tespit edilen leptin değerleri şu şekildedir; Kontrol (1480,00 pg/ml), suya alıştırma (705,83 pg/ml), 15 (602,33 pg/ml), 30 (396,67 pg/ml) ve 60 (435,83 pg/ml). Kontrol grubu ile 30 dakika yüzme grubu (p0.05). Sonuç: Farklı süreli (15,30,60 dk) yüzme egzersizinin sıçanlarda leptin seviyelerini azalttığı, ghrelin seviyelerinde ise herhangi bir değişiklik yaratmadığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the effect of serum leptin and ghrelin in rats performing various duration swimming exercise. Material and Method: In the study, 30 healthy average weight of 180-220 grams albino wistar male rats were divided into 5 groups; control, water exercise, 15, 30 and 60 minutes swimming groups. Rats had been swim-exercised 15, 30 and 60 minutes/day for 90 days with. At the end of 90 days, after performed urethane (1.25 g/kg) anesthesia, blood samples were taken by intracardiac way. Collected blood was centrifuged quickly, and transferred to eppendorf tubes were stored in a freezer at -80°C for resulting serum biochemical analysis and leptin and ghrelin analyzed in accordance with the procedures. The data were analyzed using SPSS version 15 (Statistical Package for the Social Sciences). Results: Results showed that the leptin levels; control (1480,00 pg/ml), water exercise, (705,83 pg/ml), 15 (602,33 pg/ml), 30 (396,67 pg/ml) and 60 (435,83 pg/ml). Compared the control and 30 minutes swimming group (p0,05). Conclusion: Different term (15,30,60 minute) of swimming exercise resulted decrease of the leptin levels and determined no changes in levels of ghrelin in rats.