Kronik hepatit B hastalarında oral antiviral tedavilerin değerlendirilmesi
Evaluation of oral antiviral treatments in chronic hepatitis B patients
  1. Tez No: 374895
  2. Yazar: NESLİHAN YÜCEL DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Hepatit B, Tedavi, Oral Antiviraller, Chronıc Hepatitis B, Treatment, Oral antivirals
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Kronik hepatit B enfeksiyonu tüm dünyada morbidite ve mortalitenin önemli bir sebebidir. Bu hastalığın tedavisindeki hedef siroz ve hepatosellüler karsinom gelişimini engellemektir. Bu çalışmada Ağustos 2007 ile Aralık 2013 tarihleri arasında polikliniğimize başvuran ve antiviral tedavi başlanan Kronik Hepatit B hastalarının dosyaları geriye dönük incelenerek antiviral ajanlara tedavi yanıtları incelendi. Lamivudin ve telbivudin kullanan hastaların küçük bir kısmında HBeAg pozitif olduğundan bu iki antivirale ait birinci yıl sonuçları hastaların tümü için; 5 yıllık sonuçlar da sadece entekavir ve tenofovir kullanan hastalar bu süreye ulaştığından bu iki antiviral için verildi. Birinci yıl sonu virolojik yanıt oranları lamivudin, telbivudin, entekavir ve tenofovir için sırasıyla % 52.2, % 100, % 71.1 ve % 75.4 olarak tespit edildi. Hastaların tümünde ALT normal sınırlarda saptandı. HBeAg serokonversiyonu lamivudin ve telbivudin kullanan grupta saptanmamış olup entekavir ve tenofovir kullanan grupta % 18,4 ve % 30,7 bulundu. HBsAg serokonversiyonu lamivudin, telbivudin ve entekavir kullanan gruplarda gözlenmedi; tenofovir grubunda % 1.3 bulundu. HBeAg pozitif hastalarda entekavir için virolojik yanıt ve HBeAg serokonversiyonu sırasıyla %50 ve %19.4 bulunurken aynı oranlar tenofovir için % 62.5 ve % 33.4 idi. Hastaların hiçbirinde HBsAg serokonversiyonu gözlenmedi. HBeAg negatif hastalarda virolojik yanıt entekavir ve tenofovir için sırasıyla % 87.2 ve % 82.2 bulundu. HBsAg serokonversiyonu entekavir ile gözlenmezken tenofovir ile % 2.2 saptandı. Beş yıllık tedavi sonuçları değerlendirilebilen 40 hastanın yarısı entekavir, yarısı tenofovir kullanmıştı. Virolojik yanıt ve HBsAg serokonversiyonu entekavir için sırasıyla % 90 ve % 5; tenofovir için % 95 ve % 10 saptandı. Biyokimyasal yanıtın tüm hastalarda devam ettiği gözlendi. HBeAg pozitif hastalarda entekavir için virolojik yanıt, HBeAg serokonversiyonu ve HBsAg serokonversiyonu sırasıyla % 75, % 62.5 ve % 12.5 bulundu. Bu oranlar tenofovir için % 83.3, % 33.3, %0.0 idi. HBeAg negatif hastalarda virolojik yanıt ve HBsAg serokonversiyonu entekavir için % 100 ve % 0.0; tenofovir için % 100 ve % 14.2 bulundu.
Özet (Çeviri)
Chronic Hepatitis B is one of the major causes of mortality and morbidity all over the world. The target for treatment is prevention of progression to cirrhosis and hepatocellular carcinoma. In this study; records of patients who were chronic hepatitis B and started antiviral treatment in our clinic between August 2007 and December 2013 were investigated for response of antiviral therapy, retrospectively. Since only small proportion of patients using lamivudine and telbivudine were HBeAg positive, one-year results of these antivirals were given for whole patients in these two groups; five-year results were given for entecavir and tenofovir because only these two antivirals have reached to this time.. Virological response ratios to lamivudine, telbuvidine, entecavir and tenofovir were detected as 52.2%, 100%, 71.1%, 75.4%, respectively at the end of first year. ALT was determined in the range of normal values in all cases. Although HBeAg seroconversion was not detected in lamivudin and telbivudine groups it was found as 18.4% in entecavir and 30.7% in tenofovir group. HBsAg seroconversion was determined only in tenofovir group (1.3%). In HBeAg positive patients, virologic response and HBeAg seroconversion were found 50 % and 19.4 % for entecavir and 62.5% and 33.4 % for tenofovir, respectively. HBsAg seroconversion was not observed in patients. In HBeAg negative patients, virologic response was found 87.2% for entecavir and 82.2% for tenofovir. While HBsAg seroconverison was not observed with entacavir, it was found 2.2% with tenofovir. Half of the five-year treatment results of 40 evaluable patients used entecavir and others used tenofovir. Virologic response and HBsAg seroconversion were found 90 % and 5 % for entacavir and 95% and 10 % for tenofovir. Biochemical response in all patients was observed to continue. In HBeAg positive patients, virologic response, HBeAg seroconversion and HBsAg seroconversion were 75 %, 62.5 % and 12.5 % in entecavir group respectively. These values were 83.3 %, 33.3 % and 0.0 % for tenofovir. In HBeAg negative patients, virologic response and HBsAg seroconversion were 100 % and 0.0 % for entacavir and 100 % and 14.2 for tenofovir, respectively.