Kadına yönelik şiddet: Faillerin psikososyal özellikleri
Violence against women: Psychosocial characteristics of the offenders
- Tez No: 374943
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN DÖNMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Kadına yönelik şiddet, kadın cinayeti, toplumsal cinsiyet rolü, göç, Violence against women, femicide, intimate partner violence, gender roles, migration
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Kadına Yönelik Şiddet: Faillerin Psikososyal Özelikleri. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD, Tıpta Uzmanlık Tezi. Ankara, 2014 Amaç: Bu çalışmada kadına fiziksel şiddet uygulamış ya da kadın cinayeti işlemiş erkeklere ait bireysel özellikler, çocukluk travma öyküleri, toplumsal cinsiyet rollerine bakışları, şiddet gören kadına ait bireysel özellikler, şiddet olayına ait özellikler ve faillerin gözünden toplumun ait özellikleri belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: 15 Nisan-31 Aralık 2013 tarihleri arasında Ankara'da Ceza İnfaz kurumlarında bulunan kadına fiziksel şiddet uygulamış veya kadın cinayeti işlemiş erkekler gönüllü olarak çalışmaya alınmıştır. Ayrıca yaş ve eğitim seviyesi açısından vaka grubuna eşit, kadına şiddet uygulamamış kontrol grubuna alınmışlardır. Katılımcılara Sosyodemografik ve Klinik bilgi formu, Yapılandırılmış form, Çocukluk Çağı Ruhsal Travma Ölçeği, Bem Cinsiyet Rolü Envanteri, Tematik Algı Testi ve Rorschach Testi uygulanmıştır. Verilerin İstatistiki analizi SPSS 17.00 programı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Vaka grubunda, kontrol grubuna kıyasla, çocukluk travması, psikopatoloji ve cinsiyet tutumları dahil hiçbir özellik istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklı çıkmamıştır. Kadının eğitim almış ya da çalışıyor olması da şiddeti engellememektedir. Kadına şiddet evde olmaktadır ve evde silah varsa bu risk katlanmaktadır. Göç kadına şiddeti artırmaktadır. Değişen kadın-erkek rollerinin şiddete zemin hazırladığı, erkeklerin otoritelerini sağlamlaştırmak için şiddete başvurdukları saptanmıştır. Sonuç: Erkeğe ait hiçbir patolojinin şiddete eğilimi artırmadığı, toplumsal bir faktör olarak göç ve toplumsal cinsiyet rollerinin değişmesinin şiddeti artırdığı saptanmıştır. Silahsızlanmanın ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin vurgulandığı politikaların kadına şiddeti azaltacağı düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Violence Against Women: Psychosocial characteristics of the offenders. Gazi University Faculty of Medicine, Psychiatry, Thesis. Ankara, 2014 Aim: In this study it is aimed to find out not only the characteristics, childhood history and gender identity view of offenders who abused women physically or who commit women murder and also the characteristic of violence, community and women who exposed to violence. Method: Volunteered prisoner men who were in Ankara Penal Institution between April 15 and December 31 2013 were included to the study. Control group was consisted of men who were matched for age and educational level and never had any violence to women. Socio-demographic and clinical information form, semi-structured interview form, Childhood Trauma Questionnaire, Bem gender identity roles inventory, Thematic Apperception Test and Rorschach ink tests were applied to all individuals aster obtaining informed consent. Statistically analyze were made by using SPSS 17.00 software program. Findings: There were no significant differences between two groups on childhood trauma, psychopathology, and gender identities. Education level of women seems to be ineffective in preventing murder. Violence against women is found to be more often at home and risk of homicide seems to be increasing if a weapon is kept at home. Migration is found to be a factor that increases the risk of violence against women. Male offenders were found to commit crime as to strengthen their authority. Result: Although none of factors of the male offenders was found to be a predictor of violence against women, it is found that migration and gender identity was two major social factors leading to violence against women. Furthermore disarmament and policies and practices that emphasize gender equality are suggested to prevent violence against women.