Gebelikte ultrasonografi uygulanan lohusaların deneyim ve beklentilerinin belirlenmesi
Determi̇nati̇on expectati̇ons and experi̇ences of lohusa who were appli̇ed ultrasound duri̇ng pregnancy
  1. Tez No: 374945
  2. Yazar: MELTEM ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHE KIZILKAYA BEJİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: prenatal ultrasonografi, prenatal tarama, ebeveynlerin deneyimi, prenatal ultrasound, prenatal screening, parent experience
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Gebelik döneminde fetal sağlığın değerlendirilmesinde sık yapılan tetkiklerden birisi ultrasonografidir. Ultrasonografi işlemi sonucu bazı gebelerin beklentilerine uygun olmayabilmekte ve işlem sonucu tüm aileyi etkilemektedir. Bu çalışma, kadınların gebelikleri boyunca uygulanan ultrasonografi işlemi ile ilgili beklenti ve deneyimlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini Ocak 2014 - Nisan 2014 tarihleri arasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı ve Özel Medipol Mega Hastaneler Kompleks'inde doğum yapan kadınlar oluşturmaktadır. Örneklem kapsamına ise araştırma kriterlerine uyan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 200 lohusa alındı. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen soru formu kullanılarak karşılıklı görüşme yöntemiyle toplandı. Çalışmamıza alınan kadınların yaş ortalaması 29.3 ± 4.03 idi. Kadınların %69' u lise ve üzeri eğitim düzeyine sahipti. Kadınların %97' sine son gebeliklerinde 5 ve üzeri sayıda ultrasonografi yapıldığı ve %51'ine işlem öncesi bilgi verildiği belirlendi. Kadınların %19.5'i ultrasonografinin zararlı bir uygulama olduğunu ve %67'si ultrasonografi yaptırmayı kendilerinin istediklerini belirtti. Çalışmamızda ultrasonografi yaptırmadan önce kadınların %67'si işlemin sonucunu düşündüğünü ifade etti. Ne düşündükleri sorgulandığında ise en fazla bebeğin cinsiyetini (%54.5), bebeğin ağırlığını (%47.5) ve bebekte anomali olup olmadığını (%36) düşündüklerini belirttiler. Kadınların %75.5'i ultrasonografi sonucunun kendilerini mutlu ettiğini, %27'si işlemin yapılmasının onları çok olumlu etkilediğini; %60.5'i ise olumlu etkilediğini bildirdi. Kadınların yaklaşık olarak yarısına ultrasonografi işlemi öncesi hiç bilgi verilmemesine karşın, kadınların çoğunluğu ultrasonografi işlemi hakkında olumlu görüş bildirdi. Kadınların hemen hemen tümüne (%97) son gebeliklerinde 5 ve üzeri kez ultrasonografi işlemi yapıldığı belirlendi. Kadınların büyük çoğunluğu (%67) ultrasonografi yaptırmayı kendileri istediklerini belirtti. Kadınların yaklaşık olarak yarısına ultrasonografi işlemi hakkında hiç bilgi verilmemesine karşın işlem hakkında olumlu görüş bildirdi.
Özet (Çeviri)
Ultrasonography is one of the usual tests in the evaluation of fetal health during the pregnancy. The result of ultrasonography process can not meet the expections of some pregnant and it may affect the entire family. This study was carried out determine the expection and experiences of the women who underwent ultrasound during pregnancy. The research population were women who give birth during January 2014 – April 2014 in Cerrahpaşa Faculty of Medicine Department of Gynecology and Obstetrics and Medipol Mega Hospitals 200 maternity who agread to participate in the study and diad the research criteria were included in samping. Data was collected by interviews using questionnaires developed by the researsher. In our study, the average age of women was 29.3 ± 4.03 69% of women had high school or higher education level. 97% of the women had ultrasound five or more times during pregnancy and 51% vas determined to be informed before the procedure. 19.5% of women said that ultrasonograpy is a harmfull practice an 67% of women said they want ultrasonograpy themselves. İn our study 67% of women stated that they thought results of ultrasound procedue. When questioned what they think is the most over baby's gender (54.5%), the baby's weight (47.5%) and abnormalities in the baby (36%). 75.5% of women said that they were pleased by the results of ultrasonograpy, 27% of women said that the process affected them very positively; 60.5% reported positive effects. Although approximately half of women having ultrasonograpy has not been informed prior to process the majorty of women reported a positive opinion about the process of ultrasound. It was determined that almont all of the women (97%) were examined by ultrasound 5 times and more at their last pregnancy. Most of the women (67%) claimed that they wanted ultrasonography themselves. Although, nearly half of the women were not informed about the ultrasonography, they declared positive opinion about the procedure.