Dinamik kontrastlı (DSC) perfüzyon MRG ve arterial spin labelling (ASL) perfüzyon MRG tekniklerinin intrakranial tümörlerin ayırıcı tanısına katkısı
Comparison of arterial spin labeling and dynamic susceptibility-weighted contrast-enhanced MR imaging in brain tumors
  1. Tez No: 374980
  2. Yazar: EMİNE SEVCAN ATA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YELDA ÖZSUNAR DAYANIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin tümörü, Dinamik Kontrastlı Perfüzyon MRG ( DSCE), Arteriyal Spin Labelling Perfüzyon MRG (ASL), Brain tumors, perfusion, arterial spin-labeled (ASL) MRI, dynamic susceptibility contrast-enhanced MR imaging ( DSCE
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Çalışmanın amacı beyin tümörlü hastalarda kontrastsız Arterial Spin Labelling (ASL) perfüzyon MRG ve Dinamik Kontrastlı Perfüzyon MRG (DSC) teknikleri-nin tanı duyarlılığı açısından karşılaştırılmasıdır. YÖNTEM: Çalışmaya Mart 2011- Mayıs 2013 tarihleri arasında histopatolojik olarak ya da klinik takip sonucu tanı almış, primer veya metastatik beyin tümörü olan 27 hasta dahil edildi. Tüm hastalar 1,5 Tesla konvansiyonel kontrastsız ve kontrastlı MRG, kontrastsız ASL Perfüzyon MRG ve DSC Perfüzyon MRG ile aynı seansta incelendi. İş istasyonunda ASL ve DSC perfüzyon haritaları çıkarıldı. Haritalar kalitatif ve kantitatif olarak değerlendi-rildi. Kantitatif değerlendirmede tümör lokalizasyonundan elde edilen rölatif ASL ve DSC-rCBF değerleri ile karşı hemisfer normal beyaz cevherden elde edilen değerlerin oranları hesaplandı. Bu oranlar, her iki tekniğin tanı duyarlılığı ve özgüllüğünü araştırmak üzere istatistiksel olarak analiz edildi. BULGULAR: Beyin tümörü tanısı olan 27 hastada 31 ASL ve DSC perfüzyon haritası elde edildi. Malign tümörleri tanıyabilme açısından perfüzyon haritalarının kalitatif değerlendi-rilmesinde ASL ve DSC perfüzyon için sensitivite değerleri sırasıyla % 88 ve % 94 olarak saptandı. ASL perfüzyon MRG'den elde olunan rr CBF değeri için 1,65 eşik değer kabul edildiğinde duyarlılık % 94 özgüllük ise % 50 saptandı. Kontrastlı perfüzyon MRG tetkikinde ise rr CBF değeri için eşik değer 1,95 kabul edildiğinde duyarlılık %94 özgüllük ise % 57'ydi. TARTIŞMA VE SONUÇ: Arterial Spin Labelling Perfüzyon tekniği mikrovasküler perfüzyonu değerlendirmede non-invaziv ve yararlı bir yöntemdir. Çalışmanın sonucunda beyin tümörlerinin benign-malign ayrımında ASL Perfüzyon ve Dinamik Kontrastlı Perfüzyon MRG tekniklerinin benzer sensitivite değerleri gösterdiği anlaşılmaktadır. Bu nedenle kontrast madde kullanımına ihtiyaç göstermeyen, tekrarlanabilir bir yöntem olması nedeniyle ASL Perfüzyon tekniğinin günlük pratikte kullanılabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
RATIONALE AND OBJECTIVES: The purpose of this study was to compare unenhanced arterial spin-labeled (ASL) imaging and dynamic susceptibility contrast-enhanced perfusion (DSCE) Magnetic Resonance Imaging for evaluation of tumor perfusion in patients with brain tumors. MATERIALS &METHODS: Between March 2011- May 2013, 27 patients with brain tumors were examined with 1,5 T MRI. Singlephase /multiphase ASL and DSCE perfusion examinations were assessed by both qualitative and quantitative analysis for the detection of malignancy. Imaging tests were correlated with histopathological results or follow-up. RESULTS: Thirty one ASL & DSCE perfusion examinations of 27 patients (4 re-evaluated cases) were evaluated. On the basis of visual inspection, the sensitivity values of ASL and DSCE perfusion examinations for detecting malignant tumor were 88% and 94%, respectively. With a cut-off ratio of 1.65, sensitivity and specificity values for quantitative ASL imaging were 94% and 50%, rspectively. When the cut-off ratio for quantitative DSC imaging was accepted as 1.95, sensitivity and specificity values were 94% and 57%, respectively. CONCLUSION: Arterial Spin Labeling perfusion technique is a non-invasive and useful method for the evaluation of perfusion in brain tumours. The results of this study revealed that ASL perfusion and Dynamic Contrast-enhanced perfusion MRI techniques show similar sensitivity values. So, ASL is a promising technique which seems to be more widely used in clinical research and practice alternative to DSCE in the future.