Total diz artroplastisinde komponent yerleşim hataları
Component placement failures in total knee arthroplasty
  1. Tez No: 374987
  2. Yazar: ÖZHAN ŞAKI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Total diz protezi, Komponent, Alfa açısı, Beta açısı, Total knee arthroplasty, Component, Alpha angle, Beta angle
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
TOTAL DİZ ARTROPLASTİSİNDE KOMPONENT YERLEŞİM HATALARI Amaç: Total diz artroplastisi uygulamasından sonra görülen aseptik gevşemenin en sık nedeni cerrahi girişim sırasında yapılan komponent dizilim bozukluğudur. Biz bu çalışmayı, komponent dizilim bozukluğunu değerlendirmek için yaptık. Gereç ve Yöntem: Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı' nda, 2002-2013 yılları arasında total diz artroplastisi uygulanan 172 hastanın 205 dizi incelendi. Ameliyat öncesi ve sonrası direk grafilerde tibiofemoral anatomik eksen, alfa (α), beta (β), gama (γ), delta (δ) açıları ölçüldü. Ayrıca anterior, posterior, medial ve lateral tibial komponent deplasmanı ölçüldü. Ön-arka ve yan grafide tibial komponent örtme oranı, tibial posterior eğim(slop), eklem hattı değişikliği, Insall-Salvati indeksi, Blackburne-Pell oranı hesaplandı. Femoral notching oluşan ve lateral retinaküler gevşetme yapılan hasta sayısı değerlendirildi. Bulgular: 172 hastanın 148' i kadın, 24' ü erkek olup, yaş ortalaması 66,68 yıldı. Tibiofemoral eksen preoperatif 7.09° varus iken postoperatif 3.07° valgustu. Post operatif tibiofemoral eksen ve alfa açısı valgus dizlerde daha yüksek, varus artıkça daha düşük bulundu. On derece üzeri varus dizlerde Insall-Salvati ve Blackburne-Peel indekslerinde yükselme görüldü. Altı hastada ters posterior eğim tespit ettik. Tibia platosunda medial ve lateralden platoyu tam örten 60 diz, medial platodan taşan protez sayısı12, lateral platodan taşan protez sayısı 68 olarak bulduk. Otuz üç dizde femoral notching tespit ettik. Sonuç: Total diz artroplastisi her ne kadar çok sayıda klavuzlar eşliğinde yapılsada, operasyon sırasında postoperatif protez sağ kalımı ve hasta memnuniyetini etkileyebilecek bir çok major ve minör komponent yerleşim hatası yapılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The common cause of aseptic loosening after total knee arthroplasty is component malalignment during surgical procedure. In an attempt to evaluate component malaligment we performed this study. Materials and methods: 205 knees of 172 patients who were operated between 2002-2013 in Adnan Menderes University department of orthopedics and traumatology were evaluated. Pre and postoperative anatomic axis, alpha (α), beta (β), gama(γ), delta(δ) angles measured on pre and postoperative x-rays. Anterior, posterior, medial and lateral displacements of tibial components were also measured. Component coverage ratio, posterior tibial slope, Insall-Salvati index, Blackburne-Peel ratio, the change in joint line were measured. The number of patients that have femoral notching and lateral retinacular release were evaluated. Results: There was 148 female and 24 male patients. The mean age of the patients was 66,68 years. The tibiofemoral anatomical axis was measured as 7,09° varus preoperatively and 3,07° valgus postoperatively. Postoperative tibiofemoral axis and alpha angle was higher in patients who has valgus knees preoperatively than who has varus knees. Postoperative Insall-Salvati and Blackburne-Peel indexes were increased in varus knees. Reverse tibial slope was obtained in 6 patients. Sixty tibial components covered tibial plato completely where as12 tibial components overhanged on medial site and 68 tibial components overhanged on lateral site. There were 33 knees with femoral notching. Discussion: Even many guides used during total knee arthroplasty surgical procedure, many major and minor mistakes can be made during operation that may effect postoperative survival of the prothesis and patient satisfaction.