Mesane tümörlerinde human papilloma virüs etyolojik bir ajan olarak suçlanabilir mi?
Can human papillomavirus play an etiologic role i̇n development of bladder cancer?
  1. Tez No: 374988
  2. Yazar: MEHMET YILDIZHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İZZET KOÇAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Mesane kanseri, transiyonel kanserler, human papilloma virüs, polimeraze zincir reaksiyonu, bladder cancer, transititonal cancers, human papilloma virus, polymerase chain reaction
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
7. ÖZET Mesane Tümörlerinde Human Papilloma Virüs Etyolojik Bir Ajan Olarak Suçlanabilir Mi? Amaç: Dünya çapındaki bütün kanserlerin %10'unun Human papillomavirüs enfeksiyonuyla ilişkili olduğu düşünülmektedir. HPV ve mesane kanseri arasındaki ilişki, yoğun bir şekilde araştırılmış olmasına rağmen, mesane kanserinde Human papillomavirüs rolüne ilişkin veriler halen tartışmalıdır. Bu çalışmada mesane kanseri gelişiminde human papillomavirüsün olası rolünün ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 2009 ve 2013 yılları arasında transizyonel mesane kanseri nedeniyle transüretral rezeksiyon uygulanan 100 hastanın ve 50 non neoplastik tanı almış olan kontrol hastalarının tıbbi bilgileri ve doku örnekleri değerlendirildi. Toplamda 150 mesane doku örneği yeniden değerlendirilerek polimeraz zincir reaksiyonu yöntemiyle incelendi. Deoksiribo Nükleik Asit elde edilmesi için formalinle fikse edilmiş ve parafine gömülerek arşivlenmiş olan doku örnekleri kullanıldı. Çalışma dizaynı ve yönetimi, Adnan Menderes Üniversitesi etik komitesinin etik standartlarına uygun olarak gerçekleştirildi. Bulgular: Mesane kanserli dört hastada Human papillomavirüs pozitifliği saptandı. Saptanan HPV tipleri: tip 6, 53, 66 ve 84 olarak belirlendi. Human papillomavirüs tip 6 düşük risk grubunda ve Human papillomavirüs tip 53, 66 ve 84 orta risk grubunda bulunan virüs tipleri idi. Human papillomavirüs enfeksiyonu ile mesane kanseri arasında ilişki izlenmedi. Sigara içiciliği ile mesane kanseri arasında istatiksel anlamlı ilişki mevcuttu (p=.000). . Sonuç: Verilerimiz, mesane kanseri gelişiminde human papillomavirüs enfeksiyonunun etyolojik bir neden olarak suçlanabilmesi için yeterli değildir.
Özet (Çeviri)
Aim: It has been estimated that almost 10% of the worldwide cancer burden is linked to human papillomavirus infection. Although the association between human papillomavirus and bladder carcinoma has been extensively investigated, data on the role of human papillomavirus in bladder carcinogenesis are still controversial. The aim of the study was to assess the possible role of human papillomavirus in the development of urothelial bladder carcinomas. Material and methods: The medical records and bladder tissue specimens of 100 patients with transitional cell carcinoma of bladder who underwent transurethral resection from 2009 to 2013 were reviewed and compared with those of 50 patients with nonneoplastic disorders who served as controls. So, a total of 150 biopsy tissues of urinary bladder were re-evaluated and analyzed by polymerase chain reaction. Formalin-fixed and paraffin-embedded archival tissue samples were used for Deoksiribo Nucleic Asit extraction. The designing and conducting of this study was in accordance with the ethical standards of Adnan Menderes University ethics commitee. Results : HPV DNA positivity was found at four patients with bladder cancer. Human papillomavirus types were: type 6, type 53, type 66 and type 84. Human papillomavirus type 6 is known at low risk group and the others are intermadiate risk group. There was no correlation between human papillomavirus infection and tumor development. There was a statisctical significant association between smokers and development of bladder cancer. Conclusion : Human Papillomavirus may not be an etiological risk factor for development of bladder transitional cell cancers according to our data.