Flavopiridolün glioblastoma hücre hatları üzerindeki antiproliferatif etkisi
Flavopiridol's antiproliferative effects in glioblastoma cell lines
  1. Tez No: 375058
  2. Yazar: GÖZDE ÇOBANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. ABDULLAH EKMEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Onkoloji, Tıbbi Biyoloji, Molecular Medicine, Oncology, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: U118MG, U87MG, T98G, Glioblastoma multiforme, Flavopiridol, U118MG, U87MG, T98G, Glioblastoma multiforme, Flavopiridol
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Flavopiridolün Glioblastoma Hücre Hatları Üzerindeki Antiproliferatif EtkisiGenellikle glioblastoma multiform, cerrahi operasyon, radyoterapi ve sistematik kemoterapi ile tedavi edilmesine rağmen tedaviye cevap vermeyen ve hasta sağ-kalım süresi ortalama 12-16 ay arasında değişmektedir. Glioblastoma oluşumunu üç önemli hücre döngüsü yolaklarının düzensiz çalışmasıyla ilişkilendirebiliriz: P16INK4A-SiklinD1-CDK4-pRb ve p14ARF-MDM2?p53 tümör baskılayıcı yolakları ve EGFR-Akt-PI3K proliferasyon yolağı. Bunlara ek olarak, Glioblastoma hastalarında, mutasyonu en sık görülen genler p53, EGFR, PTEN ve CDKN2A` dır.Amacımız, bir fosfokinaz inhibitörü olan ve özellikle siklin bağımlı kinazları inhibe eden Flavopiridolün farklı mutasyonlara sahip U87MG, U118MG ve T98G glioblastoma hücre hatların üzerindeki etkisini incelemektir. Bulgularımıza göre Flavopiridol, glioblastoma hücrelerinde Rb ve p53 tümör baskılayıcı yollarını da kullanarak apoptozu indüklemekte ancak kaspaz-3/7 aktivitesinde bir değişiklik meydana gelmemektedir. Flavopiridol uygulanan glioblastoma hücrelerinde Bcl-2 ailesi üyesi olan Bax ve Bim pro-apoptotik proteinlerin ifadesinin arttığı gözlenmiştir. Hücrelere, Flavopiridol uygulanmasıyla Siklin D1, c-myc, p53 protein seviyelerinde azalma, p27Kip1 seviyesindeki artış hücrenin G1/S evresinde duraklamasına neden olmaktadır. Ayrıca Flavopiridol genellikle p-Akt protein seviyelerini azaltarak hücrelerin proliferasyonunu azaltmaktadır.Çalışmamız bulgularına göre, Flavopiridol farklı genetik özelliklere sahip glioblastoma hücre hatlarında kaspaz-3/7 aktivitesi, Bim ve Bax proteinlerinden bağımsız olarak apoptozu indükler. Bununla birlikte hücre proliferasyon ve immortalizasyon inhibisyonunda rol alan çeşitli proteinlerin ifadesini etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Flavopiridol?s Antiproliferative Effects in Glioblastoma Cell LinesGlioblastoma multiforme is largely refractory to operation, radiation and chemotherapy therapies in use today, in part, accounting for the survivals of affected patients between 12 to 16 mounths generally . GBM associated mostly with deregulation of the three major cell cycle pathways: P16INK4A-SiklinD1-CDK4-pRb ve p14ARF-MDM2?p53 tumor suppressor pathways and EGFR-Akt-PI3K proliferation pathway. The most frequently altered genes in GBM are p53, EGFR, PTEN and CDKN2A.Our aim is to investigate of the effect of Flavopiridol, a CDK and spesific phosphokinase inhibitor, on glioblastoma cell lines having different genetic profiles: U87MG, U118MG and T98G. According to our findings, via Rb and p53 tumor suppressor pathways, Flavopiridol induced apoptosis in all cell lines through but a caspase-3/7 independent mechanism. Flavopiridol treatment did not induce expression of Bax and Bim pro-apoptotic proteins that are members of Bcl-2 family in glioblastoma cells. Down-regulation of the cyclin D1, c-myc, p53 proteins activities, up-regulation of the protein p27Kip1 activity and G1/S cell cycle arrest were seen respectively after Flavopiridol treatment. Additionally, Flavopiridol diminished p-Akt protein levels generally that induce inhibition of proliferation.The present study demonstrated that Flavopiridol, induces apoptosis independent of caspase-3/7 activation, Bim and Bax pro-apoptotic proteins. Additionally, it leads to the expression changes of various proteins that inhibits proliferation and eternity in glioblastoma cell lines which have different genetic alteretions.