Çoklu iç ilişki sorunu olan doğrusal regresyon modelinin genelleştirilmiş maksimum entropi tahmini
Generalized maximum entropy estimation of linear regression model with multicollinearity problem
- Tez No: 375088
- Danışmanlar: PROF. DR. H. ALTAN ÇABUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Genel lineer model, çoklu iç ilişki, genelleştirilmiş maksimum entropi, bootstrap, General linear model, multicollinearity, generalized maximum entropy, bootstrap
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada y = + X u b şeklinde ifade edilen genel lineer regresyon modeli ele alınmıştır. Uygulamalarda açıklayıcı değişkenler matrisi X çoklu iç ilişkiye sahip olabilir. Bu iç ilişkinin varlığı durumunda klasik tahmin ediciler hatalı sonuçlar verir. Bu problemin çözümü için yanlı fakat kararlı tahmin ediciler kullanılabilir. Çalışmada genelleştirilmiş maksimum entropi (GME) tahmin edicisi, en küçük kareler (EKK) ve ridge tahmin edici ile hata kareler ortalamasına (HKO) göre karşılaştırılmıştır. Bu amaç için Kaliforniya yoksulluk veri kümesi (Ramanathan, 2002) üzerinde analiz yapılmıştır. Uygulamada HKO'ların elde edilmesinde bootstrap yöntemi kullanılmıştır. Sonuçta, en iyi tahmin edicinin GME olduğuna karar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the linear regression model y = + X u b is considered. The explanatory variables matrix X may subject to multicollinearity in applications. In the presence of collinearity, classical estimators produce incorrect results. Biased but stable estimators can be used to overcome this problem. In this study, generalized maximum entropy (GME) estimator is compared with the ordinary least squares (OLS) and ridge estimators according to the mean squared error (MSE) criteria. For this purpose, California poverty data set (Ramanathan, 2002) is analysed. In the application section, the bootstrap method is used to obtain MSE values. In conclusion, GME estimator is decided as the best estimator.