İlköğretim dördüncü ve beşinci sınıf öğretmen ve öğrencilerinin sosyal bilgiler dersinde performans görevine yönelik görüşleri
Fourth and fifth grade primary school teachers and students views about performance tasks in social studies course
  1. Tez No: 375089
  2. Yazar: TUBA TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEMET KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Performans Değerlendirme, Performans Görevi, Öğretmen Görüşleri, Öğrenci Görüşleri, Social Studies, Assessment of the performance, performance task, teachers? views, students? views
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
Bu araştırma, ilköğretim dördüncü ve beşinci sınıf öğretmenlerinin, sosyal bilgiler dersinde performans görevine yönelik görüşlerini belirlemek ve değerlendirmek amacı ile karma desen kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın nicel kısmını betimsel araştırma modellerinden genel tarama yöntemi, nitel kısmını ise görüşme tekniği oluşturmaktadır.Araştırmanın nicel verileri, Şanlıurfa ili Halfeti ve Birecik ilçelerinde bulunan MEB'e bağlı ilköğretim okullarının dördüncü ve beşinci sınıfını okutan 255 sınıf öğretmeninden, elde edilmiştir. Araştırmanın nitel verileri ise, ankete katılan öğretmenler arasından amaçlı örnekleme yöntemlerinden, kolay ulaşılabilirlik durum örneklemesine göre belirlenen üç ilköğretim okulunda görev yapan ve gönüllülük esas alınarak seçilen beş dördüncü sınıf, beş beşinci sınıf öğretmeni olmak üzere toplam 10 öğretmen ve bu öğretmenlerin sınıflarından rastgele seçilen toplam 10 öğrenciden elde edilmiştir.Anket formlarından elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS istatistik paket programı kullanılarak araştırmacı tarafından çözümlenmiştir. Nicel verilerin alt amaçlar doğrultusunda frekans, yüzde ve aritmetik ortalamaları hesaplanarak betimsel analizleri yapılmıştır. Ayrıca görüşler arasındaki farklılıkların tespiti için bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi ve Scheffe testi analizleri yapılmıştır. Öğretmenlerin ve öğrencilerin uygulama ile ilgili görüşlerini almak için yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış, sorulan sorulardan elde edilen veriler betimsel analiz yoluyla incelenmiş ve yorumlanmıştır.Araştırma sonucunda;1.Performans görevi ile öğretmenlerin, öğrencilerini her açıdan değerlendirebildikleri ve programdan kaldırılmasını istemedikleri ancak kendilerine verilen eğitimin yetersiz ve teorik olduğu, uygulamada sorun yaşandığı ve net bilgilere sahip olunmadığı, bu nedenle okullarda etkili olarak kullanılmadığı,2.Performans görevinin öğrencilerde üst düzey zihinsel beceriler geliştirdiği, bu yolla öğrenilen bilgilerin gerçek yaşamda uygulandığı için öğretmenler tarafından olumlu karşılandığı, ancak ödevlerin değerlendirme ölçekleriyle değerlendirilmesinin zaman alması nedeniyle sıkıntı yaşandığı, ayrıca sosyal bilgiler öğretmen kılavuz kitaplarında verilen performans görevleri hakkında öğretmenlerin olumsuz düşüncelere sahip olduğu,3.İlköğretim dördüncü ve beşinci sınıf öğretmenlerinin cinsiyete göre, sosyal bilgiler dersinde kullanılan performans görevine yönelik görüşleri arasında anlamlı düzeyde farklılık olmadığı, mesleki kıdemlerine göre ise görüşler arasında anlamlı düzeyde bir farklılık olduğu ve farklılığın hizmet yılı 21 ve üstü olan öğretmenlerin lehine olduğu,4.Öğretmenlerin, performans görevi seçiminde öğrencilerin hazırbulunuşluk seviyeleri, kazanımın ve konunun dersteki önemi, sosyo-ekonomik ve kültürel çevre şartları, ödevlerin anlamlı, açık-anlaşılır ve yönergeli olması, verilen sürede tamamlanabilecek olması hususlarını gözettiği, aynı zamanda her öğrenciye bireysel farklılıkları göz ardı edilerek aynı ödevin verildiği,5.Performans görevinin öğrenciyi araştırmaya yönelttiği ancak yapılan araştırmaların internetten aynen yazılması ve çok kısa zamanda tamamlanmasının ödevleri niteliksizleştirdiği, öğrencilerin ve velilerin konu hakkında bilinçsiz olduğu, yine de öğrencilerin performans görevi yapmayı istediği ancak ödev seçimi konusunda yeterince özgür bırakılmadığı ve değerlendirme sürecine katılmadığı belirlenmiştir.Araştırmada elde edilen sonuçlar paralelinde; sosyal bilgiler dersinde kullanılan performans göreviyle ilgili; 2012-2013 eğitim-öğretim yılında uygulanacak eğitim sisteminde; öğretmen, öğrenci ve velilere uzman kişiler tarafından detaylı, uygulamalı ve pratik eğitim seminerlerinin verilmesi önerilmektedir. Ayrıca sınıf ya da okul bitirme performansları olması, merkezi sınav puanlarına ödev puanlarının eklenmesi gibi uygulamalarla performans görevine verilen önemin artacağı düşünülmektedir. Bunun yanında sosyal bilgiler öğretmen kılavuz kitaplarının güncellenerek içlerindeki ödevlerin çeşitlendirilmesi, performans görevi ödev havuzu oluşturulması ve her performans görevine özel tüm sınıf bazında kullanılabilecek değerlendirme ölçeklerinin geliştirilmesi performans görevinin işlevselliğini arttıracaktır. İşlevsel olarak kullanılan performans görevinin; performans derslikleri, sınıf performans köşeleri ya da performans görevi ders saatlerinin oluşturulması, aynı zamanda daha önce hazırlanmış performans görevlerinden örnek ödev arşivlerinin kurulması ile uygulanabilirliği arttırılabilir. Bu bağlamda MEB onaylı ödev sitelerinin oluşturulması, ailelerin performans görevi sürecine resmen katılmasının sağlanması ya da ailenin müdahale edemeyeceği performans görevlerinin hazırlanması, performans görevinin eğitimde etkili olarak kullanımına önemli katkılar sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Master Thesis, Department of Educational SciencesSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Memet KARAKUŞJuly 2012, 244 PagesThis study, has been carried out with the aim of identifying and evaluating primary school fourth and fifth grade students? and teachers? views about performance task in social studies course by using mixed research design. From the descriptive models the general scanning method constituted the qualitative part of the study while interview technique constituted the quantitative partThe quantitative data of the study were obtained from 255 teachers teaching fourth and fifth grade students in public primary schools in Şanliurfa city Halfeti and Birecik districts while the qualitative data were obtained from three primary school teachers who had filled in questionnaire and who were chosen on the basis of Convenience Sampling selected from Random Stratified Sampling techniques and five fourth grade and five fifth grade teachers who were selected on the basis of voluntary participation and 10 students selected from those teachers? classrooms randomly.The data obtained from the questionnaire were analysed with SPSS -Statistical Packages for the Social Sciences- through computer by the researcher. The descriptive analyses were performed by calculating the frequencies, percentages, and arithmetic mean s of the quantitative data in line with the sub goals. Furthermore, in order to determine the differences among the views, independent samples analysis of and“t”test, one -way anova, Scheffe test were done. In order to obtain teachers` and students` views about the application, semi-structured interview technique was used, the data elicited from the questions were investigated and evaluated through descriptive analysis.The result of the research revealed that,6.With the performance task, teachers are able to assess their students thoroughly and they do not want it to be removed from the programme; however the knowledge given to teachers about performance task is insufficient and theoretical, and it causes problems in the application phase, and teachers? knowledge is not clear and because of this reason, it cannot be utilised efficiently at schools7.The performance task improves higher order thinking skills, and since information gained this way is utilised in real life, it is appreciated by teachers. However, since the assessment of the tasks via performance task scale takes long time it causes problems. Furthermore, teachers have negative views about the performance task included in Social Studies teachers? manuals.8.While in terms of gender, there is no significant difference among teachers? views about the performance task used in Social Studies course there is a significant difference among teachers? views in terms of years of experience in their occupation; experienced teachers have positive views about the performance task.9.Teachers pay attention to the students? readiness level, the importance of the topic in the lesson, the socio-economic and socio-cultural conditions of surrounding and they pay attention to the fact that tasks are meaningful, clear and prescribed and possible to be completed in the given time and the same tasks are given to the students by ignoring the individual differences in the selection of the performance tasks.10.Performance tasks lead students to do research but the findings of the research from the internet are copied in the same manner and the conduct of the tasks in such a short time decreases the quality of tasks; and students and parents are unconscious about the topic and yet they want to do performance tasks but they are not set free in the selection of the topics and not involved in the assessment process.In parallel with the findings of the research, it is suggested that in new educational system which is going to be put into practise in 2012-2013 some detailed, applied, and practical seminars should be given to teachers, students, and parents by experts. Moreover, it is thought that with the applications such as insertion of the end of the year or school tasks and addition of the task scores to the exam scores can increase the importance given to the performance task. In addition, updating social studies teachers? manuals and diversifying the tasks they include, creating homework pools, developing grade specific assessment scales will increase the functionality of the performance task. The feasibility of functional performance task can be increased by creating performance classrooms, performance corners in the classrooms, and by creating archives of sample performance tasks collected from the previous tasks. In this sense, creating websites approved by Ministry of National Education, maintaining the involvement of the parents in the performance task procedures officially or preparing performance tasks that parents can not intervene in, can make significant contributions to the utilisation of performance task in education.