Horlama ve/veya obstruktif uyku apnesi olgularında 'micro-pressure transducer' kataterler yardımıyla obstruksiyon yerinin ve obstruksiyon patterninin saptanması ve tanısal değerinin araştırılması
Determining the site and pattern of the obstruction with the help of 'micro-pressure transducer' catheters in snoring and / or obstructive sleep apnea cases and exploring the diagnostic value
- Tez No: 375138
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KEMAL KEMALOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Polisomnografi, apneagraph, fiberoptik nazofaringoskopi, Polysomnography, apneagraph, fiberoptic nasopharyngoscopy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Obstrüktif uyku apne sendromunun (OUAS) altın standart tanı yöntemi olan polisomnografi (PSG), obstrüksiyon seviyesi hakkında bilgi veremez. Apneagraph (AG) ise hem OUAS tanısında hem de sisteminde mevcut olan basınç ve sıcaklık dönüştürücüler yardımıyla doğal uykuda obstrüksiyon seviyesi ile ilgili objektif bilgiler sunmaktadır. Bu kapsamda, çalışmamızın amacı AG'nin OUAS tanı ve tedavisindeki değerinin araştırılması olarak belirlenmiştir. Çalışma prospektif olarak tasarlanmıştır. Polikliniğimize horlama şikâyetiyle başvuran, daha önce PSG'si yapılmış ve AHİ >5 ve lateral sefalometrik grafi (LSG) incelemesi yapılmış olan 30 erkek hasta çalışmaya dâhil edilmiştir. Hastalara AG ile eş zamanlı Polimate'de (PM) tatbik edilip sonuçları kaydedilmiştir. Vakaların PSG verileri AG sonuçlarını karşılaştırmak için kullanılmıştır. Ayrıca olguların PM, VKİ, boyun çevresi (BÇ), horlama VAS, Epworth uykululuk skalası (EUS), fiberoptik nazofaringoskopik (FNF) bulguları değerlendirme kapsamına alınmıştır. Olgulardan 1'i AG'nin kateterini tolare edemediğinden değerlendirme dışına çıkarılmıştır. Kalan olgulardan 4'ünde ise kateterin uygunsuz yer değiştirmiş olduğu tespit edildiğinden bu hastaların AG verileri analiz edilmemiştir. Kalan 25 hastanın sonuçları analiz edildiğinde; PSG ile hem AG hem de PM, AHİ, Aİ, OOS ve YOD sonuçları arasında anlamlı pozitif korelasyon saptanmıştır. AG ile PM arasında ise AHİ değerleri korelasyon analizinde güçlü pozitif yönde ilişki saptanmıştır ve PM ve AG Hİ sonuçları ile PSG-Hİ sonuçlarının ilişkisiz olduğu gözlenmiştir. Wilcoxon testinde PSG ve PM AHİ sonuçları arasında anlamlı fark gözlenmemiştir. Ancak aynı parametrede PSG ile AG sonuçları arasında anlamlı düzeyde fark izlenmiştir. AG-AHİ ile VKİ, BÇ, EUS ve LSG parametreleri ilişkisiz olarak tespit edilmiştir. AG'nin obstrüksiyon seviyesine yönelik verileri de FNF bulguları ve LSG parametreleriyle ilişkisiz olarak saptanmıştır. Ancak %60 oranında obstrüksiyonun predominant bölgesi için FNF ile eş dağılım olduğu görülmüş, özellikle retropalatal bölge için bu oran daha yüksek çıkmıştır. AG cihazı tek başına PSG yerine AHİ belirleyerek OUAS tanısı koymada yeterli bir cihaz gibi görünmemekte ancak PSG ile birlikte kullanıldığında ve hastanın fizik muayene bulguları da göz önünde bulundurulduğunda obstrüksiyon yerini göstermede belirli bir oranda katkı sağlamaktadır. AG ile üst seviye ağırlıklı obstrüksiyon raporlanırsa bunun doğruluğunun daha yüksek olabileceği hatta cerrahi planlanıyorsa, elde edilen verilere uygun olarak, yumuşak damağa ve tonsillere yönelik işlemlerin düşünülebileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Polysomnography (PSG) which is the gold standard method for the diagnosis of obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) cannot give information about the level of obstruction. On the other hand Apneagraph (AG) gives objective information regarding the obstruction level both in OSAS diagnosis and during natural sleep with the help of pressure and temperature transducers situated within its system. In this context, the aim of our study is identified as investigating the value of AG in the diagnosis and treatment of OSAS. This study is prospectively-designed. 30 male patients were included in the study who were admitted to the polyclinic with the complaints of snoring, had apnea-hypopnea index (AHI) >5 and whose PSG and lateral cephalometric radiographs (LCR) were previously taken. AG and Polimate (PM) were applied to the patients concurrently and the results were recorded. The PSG data of the patients were used for comparison with the AG results. In addition, PM, Body-Mass Index (BMI), neck circumference (NC), snoring visual analogue scales (VAS), Epworth Sleepiness Scales (ESS) and fiberoptic nasopharyngoscopy (FNF) findings of the cases were included in the scope of evaluation. One of the subjects was excluded from the study as he was intolerant to the AG catheter. In addition, AG data of the four other subjects were also not analyzed as the catheters were displaced in those cases. When the results of the remaining 25 subjects were evaluated, significant positive correlations between PSG and AG and as well as PSG and PM were found in the context of apnea hypopnea index (AHI), apnea index (AI), mean oxygen saturation and maximum oxygen desaturation parameters. In the correlation analysis according to AHI parameter, a strong positive correlation relation was found among AG and PM results. In addition it was observed that along with the PM and AG HI results, the PSG-HI results were unrelated. In the Wilcoxon test, a significant difference was not observed between PSG and PM AHI results. However, in the same parameter a significant difference was observed between PSG and AG results. The AG-AHI and BMI, NC, ESS and LCR parameters were found to be unrelated. Data related to the level of obstruction of AG was also found to be unrelated with FNF findings and LCR parameters. However, it was seen that there was 60% uniformity with the FNF for predominant site of the obstruction and this rate was higher especially for the retropalatal region. AG does not seem to be an adequate device in OSAS diagnosis by determining AHI instead of PSG; however it contributes to determination of the obstructive site at a certain rate when it is used with PSG and the patient's physical examination findings are also taken into consideration. It is concluded that if upper level obstruction is reported with AG, its accuracy would be higher and moreover if surgery is planned, then in accordance with the data obtained soft palate and tonsil based surgery may be considered.