Benign ve malign meme kitlelerinin ayrımında us-elastografinin tanıya katkısı ve histopatolojik korelasyon
US-elastography in the differential diagnosis of benign and malign breast lesions and histopathologic correlation
- Tez No: 375143
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ŞEBNEM ÖRGÜÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Elastografi, meme kitleleri, skorlama, biyopsi, Elastography, breast lesions, elastography score, biopsy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
US-Elastografi, temelde doku sertliğini ölçmeye yarayan, konvansiyonel US nin sınırlı özgüllüğünden dolayı gerçekleştirilen benign tümör biyopsilerini azaltmak amacıyla uygulanan, özgüllüğü yüksek, noninvaziv yardımcı bir yöntemdir. Bu çalışma ile doku elastisitesini ölçmeye yönelik yeni bir ultrasonografi yöntemi olan elastografinin benign - malign meme kitlelerinde ayrımındaki etkinliğini histopatolojik bulgularla karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Memede kitlesi bulunan 377 olgu çalışmaya dahil edildi. Olguların yaşları 12-83 arasında (ortalama 51) olup, 375 i kadın, 2 si erkekti. Tüm olgular, elastografi yazılımı bulunan Siemens Acuson Antares ultrasonografi cihazının 13-8 MHz lineer probu kullanılarak, gri skala ve elastografik görüntüleri değerlendirildi. Tüm görüntüler dijital ortamda kaydedildi. Çalışmaya dahil edilen tüm BIRADS 4 ve 5 lezyonların sitolojik/histopatolojik tanısı mevcuttu. Lezyonların elastisite skorları; Skor 1: Lezyonun hiç inelastik (kırmızı) alan yok, Skor 2: İnelastik (kırmızı) alan lezyonun %45'inden az, Skor 3: İnelastik (kırmızı) alan lezyonun %45'inden fazla, Skor 4: lezyonun tamamına yakını inelastik (kırmızı), Skor 5: lezyonun tamamı inelastik (kırmızı), olmak üzere beş kategoride değerlendirildi. Lezyonların ayrıca, sayısı (multipl/soliter olduğu), boyutları, ekojenitesi, iç yapısı (solid/solid-kistik karışık), periferal halo varlığı, sınır özelliği, şekli, transvers/ap çap oranı, yerleşim yeri(cilde göre konumu) değerlendirildi. Olguların gri skala özellikleri, elastografi skorları patolojik tanıları ile karşılaştırıldı. Ayrıca hastaların yaşlarının da istatistiksel olarak meme kanseri ile ilişkili olup olmadığı değerlendirildi. Bulgular: Lezyonların BIRADS sınıflamasına göre değerlendirilmesinde BIRADS 2 ve 3 lezyonlar benign BIRADS 4 ve 5 lezyonlar kendi arasında kategorize edildi. Buna göre 533 lezyondan 258 i BIRADS 2 ve 3, 375 tanesi BIRADS 4, 5 kategorisindededir. Buna göre 533 lezyondan 258 i BIRADS 2 ve 3, 375 tanesi BIRADS 4, 5 kategorisindededir. Lezyonların elasto skorları değerlendirildiğinde skor 1, 2, 3 olan lezyonlar benign; skor 4, 5 olan lezyonlar ise malign olarak değerlendirildi. Elasto skoru 1 olan lezyon sayısı 10, skoru 2 olan lezyon sayısı 126, skoru 3 olan lezyon sayısı 124, skoru 4 olan lezyon sayısı 200, skoru 5 olan lezyon sayısı 73' tü. Skor 1 elastisite izlenen 10 lezyonun 9 u benigndi, 1 i nekrotik kitleydi. Skor 2 elastisite izlenen 126 lezyonun 113 ü benign, 13 ü maligndi. 8 kitle nekrotikti. Skor 3 elastisite izlenen 124 lezyonun 110 u benign, 14 ü maligndi.3 ü nekrotikti. Skor 4 elastisite izlenen 200 lezyonun 46 sı benign, 154 ü maligndi. Skor 5 elastisite izlenen 73 lezyonun 12 si benign 61 imaligndi. Çalışmamızda BIRADS US'nin duyarlılığı %98,3 seçiciliği %72, PÖD %64, NÖD %92,7 bulunmuştur. Gerçek zamanlı elastografi için elde edilen duyarlılık, özgüllük, pozitif öngörü ve negatif öngörü değerleri sırasıyla %84,4, %65, %55,3, %89,2 bulunmuştur. Sonuç: US-elastografi, meme lezyonlarının ayırıcı tanısında B-mod US ye yardımcı bir görüntüleme yöntemi olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Purpose: Ultrasonographic elastography is a highly specific, noninvasive complementary method utilized for determining the stiffness of a tissue, and for reducing the benign tumor biopsies employed due to the specificity of conventional ultrasonography. The aim of this study was to compare the findings of elastography with histolopathologic findings in the characterization of breast masses. Material and Methods: 533 lesions were evaluated in 377 patients with breast lesion. Their ages were between 12-83 years (mean 46). Three hundred seventy five of them were female and two of them were male. All patients were evaluated with gray scale US, elastography by using Siemens Acuson Antares with elastography software 13-8 MHz transducer equipment. All images were recorded digitally. Cytological / histopathological diagnosis was obtained for all BIRADS 4 and 5 lesions. The elasticity scores of the lesions were: Score 1: Elasticity in entire lesion, Score 2: Less than %45 of lesion was inelastic (red), Score 3: More than %45 of lesion was inelastic (red), Score 4: Almost whole lesion was inelastic (red), Score 5: Completely inelastic lesion. Also the lesions were evaluated by the means of number, size, echogenity, inner structure ,presence perifpheral halo, border property, shape, transverse diameter ratio of ap and location (location based on skin). Elasticity scores and mean strain ratios of all lesions were compared with their pathologic diagnosis and BIRADS category. Also, age of patients associated with breast cancer was evaluated statistically. Findings: According to BIRADS lexicon BIRADS 2 and 3 were considered to be benign, BIRADS 4 and 5lesions were malign lesions. 258 of a total of 533 lesions were BIRADS 2 and 3, 375 of lesions were BIRADS and 5 . Considering Elasto scores of lesions; score of 1, 2 and 3 were categorized as benign lesions scores 4 and 5 were categorized as malignant lesions. The number of lesions with score 1 were 10, score 2 were126, score 3 were 124, score 4 were 200 and score 5 were 73. Nine of ten lesions with Score 1 elasticity were benign, one was a necrotic malignancy.. One hundred thirteen lesions with Score 2 elasticity were benign and thirteen were malignant. Eight of them were necrotic. One hundred ten lesions with Score 3 elasticity were benign and fourteen were malignant. Three of the malignant lesions were necrotic. Fourty six lesions with Score 4 elasticity were benign and one hundred fifty four of them were malignant. There were seventy three lesions with Score 5 elasticity. . Twelve of them were benign, others were malignant. In differantion between benign and malignant breast masses sensitivity, and specificity, PPV and NPV of BIRADS were calculated as %98,3 , % 72 ,% 64 and % 92,7 for US and %84,4, %65 ,%55,3 and %89,2 for elastography scoring system respectively Conclusion: US-elastography is an assisting imaging technique to B-mode ultrasonography