Kadın konuk evlerinin kadına yönelik şiddeti azaltmadaki rolleri: Kocaeli, Bursa, Yalova örneği
Reduction of violence against women on women's guest roles: Kocaeli, Bursa, Yalova example
  1. Tez No: 375267
  2. Yazar: SÜREYYA IRMAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEDRETTİN KESGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, Kadına yönelik şiddet, kadın konuk evi, Violence, Violence Against Women, Women's Guest House
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Kadına yönelik şiddetle mücadele tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir insan hakkı ihlali olarak görülmekte olup önemli bir toplumsal sorundur. Kadınların ölümlerine, sakat kalmalarına, psikolojik olarak yıpranmalarına neden olan kadına şiddet birçok toplumsal sorunu beraberinde getirmektedir. Ülkemizde bu konuya ilişkin olarak önemli çalışmalar yapılmaktadır. Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda kadın konukevleri önemli rol üstlenmiş olup, kadının sosyal, psikolojik, ekonomik açıdan güçlenip, hayatlarını yeniden kurmalarına yardımcı olmaya çalışan kurumlardır. Bu araştırmada da kadın konuk evlerinin şiddeti azaltmadaki rolü tespit edilmeye çalışılmıştır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı 3 kadın konuk evi ile Belediye ye bağlı 1 Kadın konuk evinde anketler uygulanmış ve toplamda 80 tane kadın ile görüşülmüştür. Araştırma tarama araştırması olup, anket tekniği uygulanmıştır. Anket sonuçları Microsoft Excell programı kullanılarak yorumlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, kadın konuk evleri şiddete uğrayan kadınların ve beraberindeki çocukların can güvenliğini sağlamakta, ayrıca sağlık hizmetleri, psikolojik ve hukuki destek hizmetleri, meslek edindirme çalışmaları gibi çeşitli konularda kadınlara destek olmakta ve kadınların hayatlarına yön vermelerinde yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Combating violence against women in our country all over the world as it is seen as a violation of human rights and is an important social problem. To the deaths of women to become crippled, psychologically, which causes deterioration of violence against women raises many social problems. In our country, the important work is done on this subject. Combating violence against women, women have an important role flights and women's social, psychological, economic power, and to rebuild their lives trying to help institutions. In this study, the women's role in reducing the severity of the guest house was attempted to be determined. Family and Social Policy of the Ministry of Municipal connected to the guest house with three women in the guest house surveys applied to one woman and one woman were interviewed a total of 80. Research in survey research and survey techniques was applied. The survey results were interpreted using the Microsoft Excel program. The results obtained , according to the female guest houses abused women and their accompanying children ensure the safety of further medical care, psychological and legal support services, vocational studies various issues such as women being able to support women and their life giving directions will assist you