Sığınma evlerindeki kadınların kadına yönelik şiddet ve kadın sığınma evlerine bakışı: İstanbul örneklemi
The perspective of the women who are exposed to domestic violence and staying women's shelter, to these shelters: İstanbul sample
  1. Tez No: 394751
  2. Yazar: YASİN BİLGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMETTİN GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadına yönelik şiddet, kadın sığınma evleri, toplumsal cinsiyet eşitliği, şiddetle mücadele, violence against women, women's shelters. social gender equality, struggle for anti-violence
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Aile içi şiddet coğrafi sınır, ekonomik gelişmişlik ve öğrenim düzeyine bakılmaksızın tüm dünyada görülen ve çözüm bekleyen önemli bir toplumsal sorundur. Bu araştırmada“İstanbul'da aile içi şiddet nedeniyle devlete ve belediyelere bağlı kadın sığınma evlerinde kalan kadınların kadına yönelik aile içi şiddete ve kadın sığınma evlerine bakışı”ele alınmıştır. Araştırmada İstanbul'da ŞÖNİM'e ve belediyelere bağlı kadın sığınma evlerinde kalan 92 kadına anket uygulanmış ve anket bulgularında şu sonuçlara ulaşılmıştır: Aile içi şiddetin yaygın bir şekilde devam ettiği, kadınların tüm şiddet türlerine maruz kaldıkları, sadece eşleri tarafından değil başka kişilerce de şiddete uğradıkları, kadınların yaşadıkları şiddet karşısında yalnız kaldığı, sosyo-ekonomik düzeyi düşük kadınların daha çok şiddete maruz kaldığı ve bu durumun kadınların şiddetle mücadele gücünü zayıflattığı görülmüştür. Araştırma sonucunda kadınların büyük çoğunluğunun şiddeti haksız bulduğu ve yasal haklarını pek bilmediği ve bu haklardan yararlan(a)madığı belirlenmiştir. Bazı kamu kurum-kuruluşları şiddetle mücadelede sorumluluklarını yerine getirmede yeterince duyarlı davranmadıkları anlaşılmıştır. Araştırma sonucunda sunulan bazı çözüm önerileri şunlardır: Kadına yönelik şiddetle mücadelede şiddeti ortaya çıkaran ve besleyen olumsuz tutum ve davranışların ortadan kaldırılmalı, şiddetle mücadelede toplumda zihniyet değişimi sağlanmalıdır. Özellikle de toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması konusunda tüm kamu kurum-kuruluşlarının şiddetle mücadelede ortak ve daha etkili politikalar izlemeleri gerekmektedir. Şiddet mağduru kadın ve çocukların geçici süreyle barınmalarını sağlayan sığınma evlerinin şiddetle mücadelede önemli bir role sahiptir. Bu nedenle sığınma evlerinin sayıları arttırılmalı ve koşullarının iyileştirilmesi gerekir. Sığınma evleri konusunda tüm yetkililer şiddet mağduru kadınların sorunlarına daha duyarlı olmalıdır. Sığınma evlerinde kadınların güçlenmesini sağlayan destekleyici hizmetlerin daha etkili bir şekilde verilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Regardless of geographical boundaries, economic development and education level; domestic violence is a worlwide and unsolved social problem. In this study, the vision of the women who are exposed to domestic violence and staying in women's shelter, to these shelters is evaluated with an academic perspective. The research results are listed below. It has been revelaed that; domestic violence is continuing widely, women are exposed to all sort of violence not only from their husbands but the by others, too. Women feel alone when they expose to violence and the women with low-level socio-economic conditions are exposed to violence more than the others. And these situations create weakness for women to struggle for violence. As a result of research, it is revealed that most of the women see violence as unfair and they are not aware of their legal rights. Thereby, they generally can not benefit from these rights. Moreover, the related public institutions and organizations are not so successfull to fulfill their responsibilites in order to prevent violence against women. Women's shelters which serve for creating temporary sheltering oppurtunities for women and children who are exposed to violence, are important for struggling against violence. That is why, it important to increase the number of women's shelter, to improve physical conditions. The public officials should be more sensitive to the problems of women staying in these shelters. Another significant need is that; supporting services should be increased in order for empowerment of victims of violence. The revealing force causes of violence should be eliminated for a successfull anti-violence struggle programme. Moreover, development of social mentality and social gender equality should be ensured. Finally, in order to have a successfull struggle for anti-violence programmes; public institutions and organizations should have common and effective politics.