Blogalan kullanıcılarının blogalan deneyimlerine ve etkileşimlerine yönelik algısı
The perception of blogosphere users on blogosphere experience and interaction
  1. Tez No: 375293
  2. Yazar: ŞEYMA ESİN ERBEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. JALE BALABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Blogosphere, blog, interaction, Web 2.0, new media, social network
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu çalışmanın temel amacı blog yazarlarının ve kullanıcılarının blogalan deneyimini nasıl algıladığı ile birlikte bloglarda etkileşimi hangi araçların artırdığını ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda 18 blog yazarı ve 251 blog kullanıcısının demografik özellikleri, İnternet ve blog kullanım alışkanlıkları, bloglarda etkileşim amacıyla kullandıkları araçlar ve uygulamalar irdelenmeye çalışılmıştır. Bu araştırmada nitel ve nicel veri toplama yöntemleri bir arada kullanılmıştır. Blog yazarları ile çevrimiçi görüşme yapılırken blog kullanıcılarına çevrimiçi anket uygulanmıştır. Araştırma sonucuna göre blog yazarlarının ve kullanıcılarının blogalanı büyük oranda bilgi ve deneyim paylaşım alanı olarak algıladığı; buna ilave olarak, blog kullanıcılarının eğlenmek/vakit geçirmek için blogları ziyaret ettiği açığa çıkmıştır. Blog yazarları ve kullanıcıları, yoğun olarak e-posta ve toplumsal ağlar aracılığıyla etkileşim kurmakta; blog kullanıcıları blog içeriğine yorum yazarak ve içeriği toplumsal ağlarda paylaşarak içeriğe katkı sağlamaktadır, içeriği geliştirmektedir. Bununla beraber araştırma sonuçları, blogalanda görsel ve video paylaşımı, sayfa tasarımı, hipermetinselliğin etkileşim üzerinde olumlu etkileri olduğuna işaret etmektedir. Anahtar sözcükler:Blogalan, blog, etkileşim, Web 2.0, yeni medya, toplumsal ağ
Özet (Çeviri)
The main aim of the study is to reveal how blogosphere users perceive the blogosphere and which tools increase interaction on blogs. The sample of the study includes 18 bloggers and 251 blog users. In this context the research focuses on demographical characteristics, habituations regarding Internet and blog, new media tools and applications used for interaction. The study was designed as a mixed research involving both qualitative and quantitative methods used to collect data. While bloggers was being interviewed online, an online survey was applied to blog users. According to research results, bloggers and blog users considerably perceive the blogosphere as the area for sharing data and experience. Furthermore it has turned out to be that blog users visit the blogs to entertain/spend time. Bloggers and blog users communicate through e-mail and the social network. Also blog users contribute to the content and enhance it by writing comments on the content of blog and sharing it on the social network. Furthermore research results indicate that sharing image and video, page design, hypertextuality have constructive influences over interaction on the blogosphere.