28 Şubat süreci ve ana akım medyanın siyaset mühendisliğindeki rolü
During the 28 February process and the role of political engineering in the main stream media
  1. Tez No: 375331
  2. Yazar: MUSTAFA ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: 28 Şubat Süreci, Siyaset Mühendisliği, Medya, Ordu, Darbe, February 28 Process, Political Engineering, Media, Military, Coup
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışma ile Türkiye demokrasi tarihinin özel süreçlerinde biri olan 28 Şubat sürecinde ana akım medyanın siyaset mühendisliğindeki rolünün araştırılması hedeflenmiştir. İlk olarak, 28 Şubat sürecine bakışımızı netleştirecek kavramsal konuların tanımlanması yapılmıştır. Bu süreçte hükümete yapılan müdahale hiçbir demokrasi tarifi ile uyuşmamaktadır. Çalışmada, 28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı öncesi gündeme damgasını vuran kilit olaylar irdelenmiştir. Sonrasında ise yaygın medya (tirajları yüksek) ve ana akım medyanın (farklı fikir akımlarını temsil eden) süreçteki rolünü ortaya koyacak analizler ve değerlendirme yapılmıştır. Seçilen gazetelerin darbe kavramına yönelik algı ve tutumlarındaki ideolojik farklar tespit edilerek bunu topluma nasıl sundukları analiz edilmiştir. Gazetelerin, 28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantısı hemen öncesi ve sonrasında (18 Şubat-10 Mart 1997) yaptığı haberlerde, kullandıkları başlıklar ve dil incelendiğinde Zaman dışındakilerin; Hürriyet, Cumhuriyet ve Milliyet'in Refah Yol Hükümetinin uygulamalarına olumsuz yaklaştığı ve irtica tehlikesine karşı darbe yanlısı bir tutum sergiledikleri görülmektedir. Ana akım medyayı temsilen dört farklı gazete ele alınmış olsa da iki farklı bakış açısı ortaya çıkmıştır. Farklı dünya görüşlerini temsil eden gazetelerin tümünün de aynı olaylara iki uç noktadan bakabilmesi ilginçtir. Sonuç olarak gazetelerin (Zaman hariç) tutumuna baktığımızda MGK toplantısına neden olan gerginlikleri kabul eden, üstüne giden ve dolayısıyla darbeyi destekleyen bir görünüm sergiledikleri ortaya çıkmaktadır. Medya, demokrasi ruhunu yansıtacak bir tavır sergilemediği gibi cuntacıların toplumu yenide şekillendirmesinde yararlandıkları bir siyaset mühendisliği aracı olarak rolünü tamda istendiği gibi oynamıştır.
Özet (Çeviri)
This study is one of the special processes in the history of democracy in Turkey with February 28, aimed to investigate the role of the mainstream media in the process of political engineering. First of all, to clarify the conceptual issues, identification of the February 28 process is conducted. In this process, the Government contradicts with no intervention, democracy in the recipe. In this study, the agenda before the meeting of the MGK dated February 28, 1997 marked the key events were discussed. Afterwards the analysis and evaluation have been executed which proves the role of mass media (high circulation) and mainstream media (representing the different currents of thought) in the process.Advocate for the concept of perception and impact of selected papers from the ideological differences are identified and how they offer to the community that has been analyzed. Newspapers, dated February 28, 1997, the MGK meeting immediately before and after (February 18-March 10, 1997) examined the newspaper titles and language used in the news, except Zaman; Hürriyet, Cumhuriyet and Milliyet Prosperity Path against the danger of fundamentalism, the Refah Yol Government applications is approaching and the impact their attitude of a pro. Representing the mainstream media has been addressed in four different newspapers, though two different perspectives emerged. Different world views the same events of the newspapers that represents the two end point in the exhibit is interesting. Finally, looking at the MGK meeting, newspapers (except Zaman) stance, which causes tensions in the goes on top of that, and therefore accept a view that supports their impact. Media democracy reflect the spirit does not exhibit an attitude such as the junta of the society in shaping the benefit of a political engineering tool, as is the nature of the role played as requested.