2000 yılı sonrasında ABD dış politikası kapsamında Azerbaycan
After 2000 U. S. foreign policy the scope of Azerbaijan
- Tez No: 375330
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARKHAD ALİMUKHAMEDOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Soğuk Savaş, Terörizm, Kafkasya, Strateji, Askeri İlişkiler, Cold War, Terrorism, Caucasus, Strategy, Military Relations
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Çalışmamda genel olarak Soğuk Savaş sonrasında günümüze kadar ABD dış politikası anlatılmaya çalışılmış, devamında terörist saldırıları sonrasında ABD tutumu değerlendirilerek Kafkasya'ya yönelik stratejileri incelenerek belirtilmiştir. Özellikle Tezde 11 Eylül 2001 olayları sonrasında ABD-Azerbaycan ilişkileri üzerinde durulmuştur. 11 Eylül 2001 olayları sonrasında“Uluslararası terörizme karşı ortak mücadele”de Azerbaycan'ın ABD'ye tam destek vermesi sonucunda ABD,“Özgürlükleri Destekleme Yasasına 907 Sayılı Ek”maddenin yürürlüğünü durdurması ABD'nin Azerbaycan'a yönelik politikasında işbirliğinde gelişmeler dönemi olarak değerlendirilmiş ve ABD'nin Azerbaycan'daki ekonomik ve stratejik çıkarlarının önem kazanmasıyla birlikte ikili ilişkiler çerçevesinde gelişmelere takan verilmiş ve bugüne kadar devam ettiği vurgulanmıştır. İki bölümden oluşan tezin ilk bölümünde ABD'nin genel olarak Soğuk Savaş sonrasından günümüze kadar olan Dış politika stratejileri incelenmiş. Tezin ikinci kısmında ise Kafkasya'nın genel olarak strateji konumu ve ABD için önemi devamında ise 11 Eylül 2001 sonrasında ABD-Azerbaycan arasında ilişkilerde işbirliği politik, ekonomik ve askeri ilişkilerine değinilerek incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In my study, generally I have tried to explain U.S. Foreign Policy from post-cold war until today, then U.S.'s attitude after the terrorist attacks has been evaluated and strategies for the Caucasus have been indicated by examining. In the thesis, especially U.S.-Azerbaijan relations after the events of 11 September 2001 have been focused on. After the events of 11 September 2001 Azerbaijan gived full support to the U.S. about“İnternational common struggle against the terrorizm”, consequently U.S. stopped the force of article which is“Freedom Support Act Appendix No 907”. That has been evaluated era of development in cooperation which is U.S.'s Policy towards Azerbaijan. In the first part of the thesis which consists of two parts U.S's foreign policy strategies have been examined from post-cold war until today. In the second part of the thesis overall strategic position in the Caucasus and it's importance for U.S., and then cooperation in politicial, economic and military areas between Azerbaijan and U.S after the events of 11 September 2001 have been investigated.