Tipografi ve logo tasarımındaki önemi
Logo design and its importance in typography
  1. Tez No: 375353
  2. Yazar: İBRAHİM SEVİLDİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHATTİN ODABAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Reklamcılık, Fine Arts, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Tipografi, Doğru Logo Tasarımı, Tipografinin Önemi, Typography, Correct Logo Design, Typography Importance of
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada tipografinin logo tasarımındaki yeri ve önemi saptanmaya çalışılmıştır. Öncelikle tipografinin ne olduğu, nasıl ortaya çıktığı, hangi unsurları içerdiği, tipografide önemli yöntem ve kavramların neler olduğu gibi birçok sorunun yanıtı aranmaya çalışılmıştır. Bununla beraber, güncel örneklerle açıklamalar zenginleştirilmiştir. Konunun devamında, logo kavramının ayrıntılı incelemesine geçilmiş ve burada da tipografinin logo tasarımında nelere yol açabileceği, hangi başarı ve başarısız tasarımları ortaya çıkarabileceği en güncel örnekleriyle verilmeye çalışılmıştır. Bu çerçevede şöyle söylenebilir ki,“tipografinin logo tasarımında doğru kullanımı, en önemli aktarım kanalı olan dilin görsel iletişimdeki yansıması”dır. Bu açıdan bakıldığında, her biri kendine özgü karaktere sahip olan tipografik unsurlar, tasarımın vereceği mesajın temelini oluşturmaktadır. Logo söz konusu olduğunda başarılı bir tasarım, tipografi ile arasında bağ kurabilmeden geçmektedir.
Özet (Çeviri)
In this article, the place and importance of typography in logo design was aimed to determine. A first we described the typography with all aspects. We tried to answer some questions as: What is typography? How to create a typography? What kind of elements is needed to create a typography? What are the most important methods and concepts of typography? We gave typography examples which are actual. After that, we made a deep analyse about what is logo. And in this part we aimed to explain that how does the typography affets logo desing. We made this with actual examples and we tried to show how can logo desing bu succesful or unsuccesful with typography. In this context, typography is the most important method and channel in logo desing, in visual communication. The typographical elements which have characteristic specialities for itself, installs the main body of message. A succesful design for a logo is possible by connecting typography and design.