Anne-babanın bağlanma stilleri, anne-baba tutumları ve çocuklarındaki davranış problemleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the effect of parents' attachment and parents' attitudes on childrens' behavior problems
  1. Tez No: 375374
  2. Yazar: ALPER BOLATTEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ITIR TARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stili, Davranış Problemleri, Okul Öncesi Dönemi, Anne Baba Çocuk Yetiştirme Tutumu, Attachment Style, Behavioral Problems, Preschool, Parental Child Rearing Attitude
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmanın amacı, anne-babanın bağlanma stili ile anne-baba tutumları ve 4-6 yaş grubu çocuklarda gözlemlenen davranış problemleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın örneklemi özel anaokullarında ve özel kolejlerde eğitim alan 4-6 yaş grubu çocuğa sahip 200 anne veya babadan oluşmaktadır. Anne veya babalara İlişki Ölçekleri Anketi, Güçler ve Güçlükler Anketi (Ebeveyn Formu), Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumları Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksek analizleri SPSS 16.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotlar (Frekans, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA), t-testi ve Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon analizi kullanılmıştır. Tek yönlü varyans analizleri sonucunda farkın anlamlı olduğu durumlarda hangi gruplardan kaynaklandığını bulmak için LSD analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına bakıldığında, çocuklarda gözlemlenen davranış problemlerinde, akran sorunlarında ve total güçlüklerde cinsiyete göre anlamlı farklılaşma görülmüştür. Erkek çocukların kız çocuklara göre daha fazla davranış problemi gösterdiği görülmüştür. Sosyal davranışlarda kızlar erkeklerden daha başarılı olmuştur. Anne babanın bağlanma stiline göre çocuklarında gözlemledikleri davranış problemleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Güvenli Bağlanan anne babaların çocuklarında davranış sorunlarına, duygusal sorunlara, dikkat eksikliği ve hiperaktiviteye, akran sorunlarına ve total güçlüklere rastlanmamıştır. Korkulu bağlanan anne babaların çocuklarında akran sorunlarına rastlanmıştır. Saplantılı bağlanan anne babaların çocuklarında ise davranış sorunları, duygusal sorunlar, akran sorunları, sosyal davranış sorunları ve total güçlükler görülmüştür. Son olarak kayıtsız bağlanan anne babaların çocuklarında akran sorunları ve total güçlükler anlamlı farklılaşma göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is examine the effect of parents' attachment style and parents' attitudes on their childrens' behavior problems. The sample of research consist of 200 4-6 age group studying at the preschool educational institutions childrens' mother or father. The Relationship Scales Questionnaire, Strengths and Difficulties Questionnaire (Parent Form), Parental Attitude Research Instrument were put in practice into the children's mothers or fathers. Data collected in the reseach have been analysed by using SPSS 16.0 program. In the analysis of the data descriptive statistical methods used to evaluate the study data (frequency, percentage, mean, Standard deviation) were used. One-way analysis of variance (ANOVA), t-test and Pearson Product-Moment Correlation Analysis have been used. In order to find among which groups the difference has result from in the cases in which the difference is significant as a result of the one-way analysis of variance, LSD analysis has been carried out. Based on the findings of the research it has been observed that behavioral problems of children, peer problems and total difficulties differ significantly due to gender. Current study found that boys have more behavioral problems than girls. Girls have more success in social behaviors. According to parents' attachment style, children's behavioral problems differ significantly. Parents who is securely attached, don't experience behavioral problem, emotional problem, attention deficit and hyperactivity, peer problems and total difficulties on their children. A parent with a fearful-avoidant attachment style, experience peer problems on their children. A parent with a preoccupied attachment style, experience behavioral problem, emotional problem, peer problems, social behavior problem and total difficulties on their children. Lastly, parents who is dismissive attached, experience peer problem and total difficulties on their children.