Dizilerde tüketim kültürünün gençlerin yaşam tarzı üzerine etkileri
The effects of consumpti̇on culture represented i̇n TV seri̇es on young people's li̇festyle
- Tez No: 375391
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İDİL SAYIMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Tüketim Kültürü, Küreselleşme, Televizyon, Dizi, Gençlik, Culture, Consumer Culture, Globalization, Series, Youth
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Günümüzde televizyon, günlük yaşamımız içerisinde önemli bir yere sahiptir. Kültürün şekillenmesinde ve yeniden üretilmesinde etkisinin büyük olduğu gözlemlenen televizyon, bu etkiyi prime-time denilen en çok izlenen zaman diliminde gerçekleştirmektedir. Diziler bu zaman dilimi içerisinde önemli bir yere sahip bulunmaktadır. Teknolojik gelişmelerle birlikte gelen küreselleşme siyasal, ekonomik ve kültürel alanlarda değişimlerin yaşanmasına etki etmektedir. Bu durum ülkeler arasında sınırların ve kültürel farklılıkların azalmasına ya da yeni küresel bir kültürün oluşmasını sebep olmaktadır. Bu durum, kitlelere en kolay ulaşan televizyonun yayın anlayışının ve içeriğinin zamana ve gelişmelere göre değişime uğramasına sebep olmaktadır. Bu değişim toplumları dolayısıyla toplum içerisindeki gençleri de etkilemektedir. Gençler özellikle diziler yoluyla yeni bir hayat tarzının içerisine girmekte ve bu hayat tarzını arzulamaktadırlar. Takip edilen dizilerde sunulan yaşam, giyim, saç şekli, karakterler ve sevilen oyuncuların kullanılması, senaryoların merak uyandırması gibi faktörler dizinin izlenirliğini artırmakta ve özellikle lise gençliğinin kimlik oluşumunu etkilemekte ve yönlendirmektedir. Tüketim sadece belli bir eşyayı alma anlamının yanında farklılaşma, statü kazanma, yeni bir yaşam biçimi olarak algılanmaktadır. Televizyon ve özellikle diziler yoluyla yaygınlaşan tüketim kültürü, gençlerin tüketim faaliyetlerini de yönlendirmektedir. Bu araştırmada, televizyon dizilerinde ekilen kültürün, gençler üzerinde tüketim kültürü oluşturma süreci ve yaşam tarzına etkilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda dizilerin lise gençlerinin tüketim faaliyetlerini ve yaşam tarzlarını ne anlamda ve ne şekilde etkilediğinin araştırılması için derinlemesine mülakat yöntemi tercih edilmiştir. Verilere bağlı örneklem iii incelendiğinde bulgular, dizilerin gençler üzerinde tüketim kültürü oluşturduğu ve gençlerin yaşam tarzını etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, television has an important place in our daily lives. The television has a strong effect on the culture in shaping and regenerating into observed called it the most-watched time period of prime-time effect realized. Series has an important place in this time period. Although technological developments globalization, the political, economic and cultural impact of changes are be experienced. This situation boundaries and cultural differences between countries to reduce or cause the formation of a new global culture. This condition, which is the easiest to audiences of television broadcasting and content of the concept of time and cause a change is based on the developments. The change also affects young people in the community consequently societies. Young people, especially through series enter into a new way of life and even desire way of life. Followed tv series are increased of tracebility offered of life, clothing, hairstyle, characters, and the use of popular actors, engrossing scenarios such as factors and especially identity of youth of high school influencing the formation and be canalized. Consumption, besides the meaning of getting consumer goods only to a certain differentiation, obtain of footing, winning is perceived as a new way of life. Television and especially through series widespread consumer culture, young people consumption activities are directed. In this study, television series are aimed cultivated culture and lifestyle effects on young people to examine the process of consumption. In this respect the tv series in what way effect of consumption and lifestyles of creating a culture of young people high school students in what sense has been the preferred method of in-depth v interviews. When findings on the data analyzed, the tv series are detected of affected formed on the youth consumer culture and the lifestyle of young people.