Popüler kültür ve medya ekseninde dizi analizi: Küçük Sırlar'ın Türk gençliği üzerindeki sosyo-kültürel analizi
- Tez No: 400997
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUTKU AKTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Ideology, Mass Media, Media, Popular Culture, Semiology, Series, Television
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
KİA, büyük kitlelere ulaşabilme özelliğinden dolayı sosyal bilimlerdeki birçok tartışmada da konu edildiği gibi, insanları kolaylıkla etkileyebilmekte ve kamuoyu oluşumunda etkin rol oynayabilmektedir. Görsel ve işitsel yönden insanlara hitap eden TV, Türkiye'de l 990'1ı yıllarda özel kanalların yayın hayatına başlamasıyla diğer KİA'ya göre daha popüler bir araç haline gelmiştir. 4.kuvvet olarak görülen medya, ,limanla kendi kültürünü yaratmıştır. Gününıiizde KİA, kültür üreten ve yayan bir sanayi haline gelmiştir. Özellikle, modern kapitalist sistemin ürünü popüler kültürün de yaşama girmesiyle bireyler, 'popüler olanı kullanma ve 'popüler olana ula5maya güdülenmiştir. Toplum, lıegemonik ilişkiler doğmltıısıında KİA 'dan sunulan kü.ltür ve popüler kültürle beslenmeye başlamıştır. Popüler kültür, ideolojiktir ve bu kültürün, değişik göstergelerle bireyleri çeşitli tüketimlere yönlendirdiği söylenebilir. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de popüler gençlik dizileri, genç kitle taratindan ilgiyle seyredilmektedir. Bu çalışmada, medyada popüler kültür ekseninde sunulan ve 2010-2011 ara5ı TV'de yayınlanan, zenginlik, alkol tüketimi, cinsellik, entrika unsuru içeren gençlik dizisi 'Küçük Sırlar' ele alınmıştır. Dizi içeriği, karakterlerin yaşamı, giyim dili eleştirel yaklaşımla incelenmiş, Medya Tava sitesinde de belirtildiği üzere en çok reyting alan 4 bölüm göstergebilinıscl yöntemle analiz edilmiş, dizinin kamuoyuna yansıyış biçimi sııııulmuş olup; TV ekseninde diziler ve Küçük Sırlar dizisinin gençler üzerindeki sosyo-kültürel etkisi anket yöntemiyle aktarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mass media, having the characteristic of reaching large crowds, has been subject to many debates in social sciences, as well as, at the same time can easily influence people and play an active role in creating public opinion. TV is visually and auditorily appealing and since the 1990s has become a more popular tool than other mass medium tools in Turkey when the private TV channels were established. Media is seen as the 4th strength and has gradually created its own culture. Today, mass medium has become an industry for creating and evolving culture. Especially, as the product of modem capitalist system of popular culture is introduced, individuals have the incentive to use what 'is popular' and reach 'the popular1. The society has begun to feed itself from the culture presented by the mass medium and the popular culture as hegemonic relationships. It can be argued that popular culture is ideological and can lead individuals to various consumptions in different indicators. According to conducted research, the popular youth series in Turkey is very popular among young viewers. The 'Ku^Uk Siriar' youth series involving richness, alcohol consumption, sexuality and plots, presented in the popular culture axis in the media and was broadcasted between 2010-2011, has been the focus of this study. Critical approach has been used in analyzing the content of the series, the lives of the characters and their style of clothing. Semiological approach has been used in analyzing the four episodes with the most high ratings. In addition, how the series is reflected to the public is presented. Finally, the socio-cultural effects of series and the 'Küçük Sirlar' in the TV axis on young people has been presented through using surveys.