İşletme stratejisinde kurumsal (görsel) kimlik uygulamalarının önemi
In the corporate business strategy (visual) the importance of identification of application
- Tez No: 375416
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, İşletme, Fine Arts, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Kimlik, İşletme Stratejisi, Grafik Tasarım, Corporate Identity, Business Strategy, Graphic Design
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışma; işletme stratejisinde kurumsal (görsel) kimlik uygulamalarının ve tasarım çalışmalarının önemini ve gerekliliğini, kurumsal kimlikte grafik tasarımın önemini, işletmelerin kurumsal kimlik oluşturma nedenlerini, kurumsal kimliğin faydalarını ve kurumsal kimlik kılavuzunun gerekliliğini vurgulamayı amaçlamıştır. Araştırma nitel bir araştırmadır. Araştırmada belge incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada bir kamu işletmesinin kurumsal kimlik kılavuzu örnek belge olarak görsel açıdan incelenmiştir. Grafik tasarım bağlamında araştırmanın amacına ve önemine yönelik kapsamlı bir görsel içerik çözümlemesi yapılmıştır. Değerlendirme ve araştırmanın bulguları neticesinde örnek belge olarak incelemesi yapılan kurumsal kimlik kılavuzunun, ilgili Bakanlığın kurumsal değerlerini görsel açıdan başarıyla temsil ederek önemli bir misyon üstlendiği; kurumun stratejisiyle örtüşen, stratejik bir görsel uygulama olduğu; kurumun stratejisine, ilkelerine, kurumsal değerlerine olumlu katkı sağladığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca kurumsal (görsel) kimlik uygulamalarının önemine ilişkin birtakım öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study has aimed to emphasize the importance and necessity of institutional (visual) identity applications and design studies at businessstrategy, the importance of graphic design in institutionalidentity, the reasons of establishing institutional identity for corporations, the benefits of institutional identity and the necessity of institutional identitymanuals. This research is qualitative. In this research, document analysis method has been used. In this study, an institutional identity manual of a public enterprise was visually examined as a sample document. A comprehensive visual content analysis was performed for the purpose and importance of the study in the context of graphic design. As a result of the findings and assessment, it is concluded that the corporate identity manual which was reviewed as sample successfully has represented the relevant Ministry's corporate values, undertaken an important mission, coincided with the organization's strategy, was a successful strategic visual application; and contributed positively to organization's strategies, principles, corporate values. In addition, some suggestions are presented regarding the importance of corporate (visual) identification applications.